Zorginstellingen boos op IGZ

Stichting IJsselheem Holding, één van de elf verpleeginstellingen die volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het slechtst presteert, overweegt stappen te ondernemen tegen de Inspectie. ,,De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde'', laat de verpleeginstelling op haar website weten.

IJsselheem werd, zo valt te lezen in de reactie, in juni 2015 op de vingers getikt door de Inspectie. Vervolgens heeft de instelling gewerkt aan de verbeterpunten en op 14 april 2016 kreeg de instelling een nieuw, onaangekondigd bezoek. Daaruit kwam voort dat de instelling op dat moment voldeed aan "bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd''.

Dat de zorginstelling toch op de lijst staat, zou komen doordat het laatste inspectiemoment niet is meegeteld in de beoordeling ,,De inspectie heeft IJsselheem in deze categorie geplaatst omdat de peildatum van 15 maart 2016 is gehanteerd. Het hertoetsbezoek vond plaats ná de peildatum'', aldus de instelling in de reactie.

Zorggroep Groningen
Ook zorggroep Groningen is boos omdat er nog een locatie op de lijst voorkomt. De raad van bestuur geeft aan dat de inspectie vorig jaar in januari en november op bezoek zijn geweest bij de Lindenhof, de verpleegafdeling van locatie de Bloemenhof. Op dat moment was de inspectie niet tevreden, maar bij een hernieuwd bezoek in juni waren ze dat wel. Echter, ook hier zijn de nieuwe resultaten niet verwerkt in het rapport.

Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt. Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren'', aldus de Raad van Bestuur.

Stichting Zorggroep Florence
Ook de Stichting Zorggroep Florence in Den Haag stelt dat de informatie die de inspectie heeft gepubliceerd voor een belangrijk deel is achterhaald. "Een aantal locaties van Florence is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg'', zegt de organisatie op de website. De gegevens in het rapport zijn volgens de organisatie gebaseerd op de periode van januari vorig jaar tot maart van dit jaar. "Daarbij werd duidelijk dat een aantal zaken moest worden verbeterd. Die punten zijn toen direct opgepakt''.

In debat
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte dinsdag de lijst bekend van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

Naast Stichting IJsselheem Holding en Zorggroep Groingen uitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen over deze instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting Laurens en Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH).

IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ
IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ (Foto: ANP)