Windpark Borssele valt flink goedkoper uit

De aanleg van het eerste grote windmolenpark voor de kust van Borssele pakt naar verwachting 2,7 miljard euro goedkoper uit dan verwacht. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder werd gedacht. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend.

"Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd", aldus Kamp die aankondigde dat het Deense bedrijf Dong Energy het windpark bij Borssele mag gaan aanleggen. In totaal brachten 38 bedrijven een bod uit. Door de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die inschreven is Kamp nu minder subsidie kwijt aan het park. "Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie."

Kamp en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wezen in 2014 drie locaties aan om snel nieuwe grote windparken op zee aan te kunnen leggen. Ze wilden zo de kosten drukken. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Dit jaar nog start de inschrijving voor het tweede windpark bij Borssele. Het is de bedoeling dat in 2023 alle vijf de parken in gebruik zijn en voldoende energie leveren om 5 miljoen Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Netbeheerder TenneT zorgt ervoor dat de op zee opgewekte stroom aan land wordt gebracht. Kamp becijferde eerder al dat ook dat de komende vijftien jaar een besparing van 3 miljard euro oplevert.

Energieakkoord
De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. De aangewezen locaties voor deze vijf windmolenparken liggen op twee gebieden bij Noord- en Zuid-Holland na, zeker 22 kilometer uit de kust.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) spreekt van een beslissende stap voor windenergie op zee die tot nu toe steevast als duur werd gezien. Dorine Bosman, manager Shell, feliciteert Dong met het goede bod en is ook teleurgesteld dat Shell niet heeft gewonnen. Met Eneco en Van Oord wilde Shell de windmolens bij Borssele bouwen. Er moeten nog vier parken worden gebouwd: Shell kijkt daar met interesse naar.

Windpark Borssele valt flink goedkoper uit
Windpark Borssele valt flink goedkoper uit (Foto: ANP)