EK Vandaag - Woensdag 6 juli

De eerste halve finale in het Europees Kampioenschap zal vandaag worden gespeeld. We kunnen terugkijken op een wisselvallig toernooi, met een aantal leuke verrassingen en wedstrijden, maar ook weinig imponerend voetbal en tegenvallende wedstrijden. Wales of Portugal zal de finale bereiken op dit toernooi, maar wie o wie wordt het in de strijd tussen Gareth Bale en Cristiano Ronaldo?

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Halve Finale Portugal Wales Lyon

Portugal

Portugal heeft een moeizaam toernooi, maar desalniettemin staan ze in de halve finale. Wie praat er over matig voetbal en over een tegenvallende Ronaldo als het toernooi wordt gewonnen? Er zijn weinig spelers die positief opvallen in aanvallende zin, maar Pepe speelt misschien wel het beste van iedereen bij de Portugezen. Hij schijnt alleen niet topfit te zijn, dus het is te hopen voor ze dat hij wel kan spelen. De verdediger staat bekend om dat hij steenhard is, maar in de defensie is hij nauwelijks te betrappen op fouten. Het grootste nadeel voor de Portugezen in deze halve finale is misschien wel dat ze al twee keer een half uurtje mochten blijven op het veld. Het is te hopen dat deze extra minuten ze niet zal gaan opbreken.

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep F IJsland 1-1
Groep F Oostenrijk 0-0
Groep F Hongarije 3-3
Achtste finale Kroatië 1-0 (na verlenging)
Kwartfinale Polen 1-1 (penalties 5-3)

In de eerste wedstrijd tegen IJsland leek het vlot te lopen en was er misschien wel aanspraak op meer dan 1 goal in de eerste helft, maar na de verrassende 1-1 kwam Portugal er eigenlijk niet meer aan te pas. Op een kopkans van Ronaldo na was het moeilijk. Tegen Oostenrijk gingen veel kansen, inclusief een penalty van Ronaldo er niet in terwijl tegen Hongarije ineens wel de doelpunten vielen, maar Portugal ze ineens (ongelukkig) ook tegen kreeg. In de achtste finale had Portugal de twijfelachtige eer om de saaiste wedstrijd van het toernooi te spelen, maar een goal uit hun enige kans zorgde wel voor de winst. Ook tegen Polen werd het gelijk door een mooie goal van Renato Sanches.

Wales

Wales is de niet zo tropische verrassing van dit toernooi. Alles wat Engeland niet heeft, heeft Wales wel, inclusief een topspeler: Gareth Bale. Bale heeft al drie doelpunten gemaakt, meer dan zijn clubgenoot aan de andere kant van het veld morgen, en is bovendien bepalend. De andere belangrijke man, Aaron Ramsey, goed voor 2 assists tegen België, is geschorst. Toch heeft Wales een hecht collectief en krijgt het weinig tegengoals. Op een paar ongelukkige momenten na was Wales erg degelijk.

Groep B Slowakije 2-1
Groep B Engeland 1-2
Groep B Rusland 3-0
Achtste finale Noord-Ierland 1-0
Kwartfinale België 3-1

Wales begon eigenlijk helemaal niet zo bijzonder met een moeizame overwinning tegen Slowakije door een winnende goal van Hal Robson-Kanu in de tachtigste minuut. Tegen Engeland leek een gelukkige goal van Bale Wales in het zadel te helpen, maar Engeland had ook geluk om 2 tegengoals te scoren, wat voor de enige nederlaag van Wales zorgde. Daarna kwam vooral de defensie op stoom. Rusland werd simpel opzij gezet, waarna tegen Noord-Ierland met 1-0 gewonnen werd door een eigen doelpunt. Daarna kwam België. Oh, België. Een hoop los zand kwam wel op 1-0 voor, maar Wales vocht zich terug. Een prachtige 2-1 van Robson-Kanu zorgde voor de definitieve ommekeer.

Historie

Veel wedstrijden tussen Portugal en Wales zijn er niet geweest. 3 keer speelden ze tegen elkaar, en nooit ging het ergens om. 2 keer won Portugal, 1 keer won Wales. In 1949 werd het 3-2 voor Portugal en in 1951 2-1 voor Wales. Dit in een tijd dat Portugal geen heel groot voetballand was en Wales af en toe aardig mee deed. In 2000, Portugal was een van de grootsten terwijl Wales weinig voorstelde, wonnen de Portugezen afgetekend met 3-0. Komt hier dan nu voor het eerst een gelijkspel bij, gezien de trend van de Portugezen?

Wedstrijd van toen

Op 6 juli 1960 begon het eerste EK eindtoernooi dat slechts vijf dagen duurde. Het omvatte dan ook slechts een halve finale en een finale. Zes uur s'avonds begon het feest. Frankrijk trad aan tegen Joegoslavië. Frankrijk was ook toen het 'gastland', dat willekeurig gekozen was uit de vier geplaatste deelnemers. Helaas voor de supporters keken ze al na elf minuten tegen een achterstand aan. Een minuut later maakte Vincent gelijk. Heutte scoorde kort voor rust de 2-1 en het werd zelfs 3-1 via Wisnieski. Toch was het niet genoeg. Twee minuten na de 3-1 werd er gescoord in het andere doel door Zanetic. Heutte scoorde 25 minuten voor tijd de 4-2, dus toen kon het helemaal niet meer mis. Dat ging het toch. Knez en 2 keer Jerkovic zorgde ervoor dat een 4-2 in de 75e minuut een 4-5 in de 80e minuut werd. Joegoslavië werd de eerste finalist en voor Frankrijk restte de troostfinale. Nooit werd er nog vaker in een wedstrijd gescoord op een EK.