Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt dinsdag bekend welke van de door de inspectie onderzochte verpleeghuisinstellingen onder de maat presteren.

De Tweede Kamer oefende maandag druk uit om de namen openbaar te maken. "Je moet er niet aan denken dat je vandaag gaat beslissen naar welk verpleeghuis je vader of moeder gaat. Zonder te weten of het wel veilig is. Die lijst moet zo snel mogelijk openbaar", aldus Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Uit het rapport hierover bleek maandag dat de inspectie zeer grote zorgen heeft over elf instellingen. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan. Om welke instellingen het gaat, bleef onduidelijk.

Namen en rugnummers
Van Rijn liet maandag weten: "Ik wil ook snel namen en rugnummers bij de instellingen waarover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. En natuurlijk ook bij de instellingen die wel goed genoeg presteren en alles wat ertussen zit".

De inspectie informeert alle 150 instellingen uit het rapport over het openbaar maken van de informatie, zodat dit dinsdag kan gebeuren.

Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar
Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar (Foto: ANP)