Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17

Een delegatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie brengt dinsdag en woensdag een werkbezoek aan Rusland voor het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Een woordvoerder van het OM zegt dit na een bericht hierover van de website over luchtvaartnieuws Up in the Sky.

De delegatie gaat met de autoriteiten in Moskou overleggen over de verdere uitvoering van het rechtshulpverzoek dat aan de Russen is gedaan voor het onderzoek naar de verantwoordelijken en daders. Onderzoeksleider, hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, maakt deel uit van de delegatie.

Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Wapen en locatie
Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium. Toch kosten enkele zaken meer tijd dan verwacht. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17
Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17 (Foto: ANP)