Britse Labourpartij is de lul

De evenknie van de PvdA aan de andere kant van de Noordzee kan het regeren voorlopig wel vergeten. De partij werd vorig najaar als het ware gekaapt door de uiterst linkse vleugel. Vrijwel iedereen is het erover eens dat ze eventuele vervroegde verkiezingen dik zouden verliezen. De leider, Jeremy Corbyn, weigert echter op te stappen in de nasleep van het voor de partij rampzalig verlopen EU-referendum.

Corbyn werd vorig jaar gekozen als 'straf' voor de rechtsere zogenaamde New Labour-koers die oud-premier Tony Blair bijna twintig jaar geleden inzette. Maar partijleden zijn ook boos over de leugens die Blair zou hebben verteld in de aanloop naar de Britse deelname aan de Irak-oorlog.

In de aanloop naar het Brexit-referendum voerde Corbyn officieel campagne voor 'Remain', maar eigenlijk wijst hij het liberale EU-gedachtengoed af. Dat was goed te merken, want Corbyn voerde met zichtbare tegenzin campagne. Stemmers in de zogeheten traditionele Labour-'heartlands' kozen vervolgens in grote getalen voor Leave.

Ongenoegen
Dat leidde tot groot ongenoegen bij Labour-parlementariërs. Donderdag verloor Corbyn een motie van wantrouwen. Slechts 40 parlementsleden bleven achter hem staan, maar liefst 172 stemden voor een oproep tot aftreden.

Koppigheid zit echter in het dna van Corbyn, een socialist van de oude stempel. Hij weigert dan ook op te stappen. En het probleem van de sociaaldemocraten in het parlement is dat ze geen tegenkandidaat hebben die van hem zou kunnen winnen. De afgelopen paar dagen kreeg Labour er zestigduizend nieuwe leden bij, waarvan veel aangaven Corbyn te steunen.

Corbyn wordt door een 'grassroots'-beweging genaamd Momentum in het zadel gehouden. Die is via sociale media zeer goed georganiseerd en werft actief leden voor de partij. Aftreden ziet Corbyn als verraad aan deze achterban.

Afgelopen week leek Labour-parlementariër Angela Eagle nog voor het leiderschap te gaan. Maar Corbyn heeft dubbel en dwars laten weten zich gewoon ook te zullen kandideren. De vrees is nu dat een nieuwe verkiezing van Corbyn Labour in tweeën zou splitsen. Eagle heeft haar verkiezingscampagne dan ook maar opgeschort.

Nationale eenheid
Goed nieuws voor de Conservatieve partij, zou je denken, maar niets is minder waar. Volgens premier David Cameron zit Corbyn in de roerige periode na het referendum de momenteel ver te zoeken nationale eenheid in de weg. In het parlement beet hij de Labour-leider dan ook toe: "In hemelsnaam man, vertrek!"

Corbyn heeft nu gezegd de partij 'de hand te willen reiken'. "Ik wil met de hele partij samenwerken om het alternatief te bieden dat het land nodig heeft", schrijft hij in de Sunday Mirror. Volgens hem zal de uitslag van het referendum alleen maar leiden tot belastingverhogingen door de Conservatieven, waar de 'gewone man' voor mag betalen. Die uitslag moet overigens wel worden gerespecteerd met "eerlijke immigratieregels die banen beschermen", wat het vermoeden onderstreept dat Corbyn eigenlijk voor Leave was.

Maar van een handreiking lijkt volgens de BBC helemaal geen sprake te zijn. In ieder geval niet met een delegatie parlementsleden die Corbyn wilden aanmoedigen om 'respectvol met pensioen te gaan'. Zij slaagden er niet eens in de Labour-voorman te spreken te krijgen.