Campbell zwemt wereldrecord 100m vrije slag

Zwemster Cate Campbell heeft tijdens wedstrijden in Brisbane ietwat onverwacht het wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbroken. Dat stond al sinds 2009 op naam van de Duitse Britta Steffen, die in een inmiddels al jaren verboden 'superpak' naar 52,07 seconden zwom.

Campbell ging in Brisbane één honderdste van een seconde sneller: 52,06, terwijl zwemmers één maand voor de Olympische Spelen doorgaans nog niet eens in topvorm zijn. Voor Campbell lijken die regels niet te gelden, want de 24-jarige zwemt al het hele jaar ongelooflijk snel. "Mensen vragen me al drie jaar wanneer ik het record zou verbreken, maar ik was er niet echt mee bezig", aldus Campbell.

De hoofdcoach van de Australiërs, 'onze' Jacco Verhaeren, levert uitstekend werk: ook Campbell's zus Bronte lijkt een van de grote favorieten om in Rio een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag, samen met de Zweedse Sarah Sjöström. Ook op de 50 meter vrije slag horen de Campbellzusjes tot de grote favorieten, terwijl Australië op de 4x100 meter vrije slag onklopbaar lijkt.