'Bolt geblesseerd, olympische deelname onzeker'

Sprinter Usain Bolt heeft tijdens de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen, die tevens dienen als olympische trials, verstek moeten geven voor de finale van de 100 meter. De sprintlegende zou een hamstringblessure op hebben gelopen en gaat naar alle waarschijnlijkheid ook op de 200 meter niet van start.

In principe gaan de olympische startbewijzen op de Jamaicaanse trials naar de top-3, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Vooral als een atleet kan aantonen dat hij/zij vanwege een blessure een reeële kans op plaatsing voor de Spelen heeft misgelopen kan de Jamaicaanse atletiekbond een uitzondering maken. Met 9,88 seconden heeft Bolt dit jaar de op één na snelste tijd wereldwijd gelopen, maar op de 200 meter is hij nog niet in actie gekomen. 

Eerder op de Jamaicaanse avond leek er nog weinig aan de hand voor de regerend olympisch kampioen op de 100 en 200 meter. Bolt won zijn halve finale in 10,04 seconden. Daarmee was hij overigens niet de snelste: dat was de nummer twee van de Spelen van Londen, de eindelijk weer fitte Yohan Blake. Hij snelde naar 9,95.

Blake herhaalde die prestatie in de finale en bekroond zijn comeback dus definitief met een olympisch ticket. Met 9,96 mag ook Nickel Ashmeade zich op gaan maken voor Rio de Janeiro, terwijl het afwachten wordt voor de verrassende nummer drie: Jevaughn Minzie liep 10,02 en zal in de estafette in elk geval wel mee mogen doen, net als Asafa Powell (10,03).