S&P verlaagt oordeel Europese Unie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd. Het oordeel ging van AA+ naar AA met een stabiele verwachting. Dat maakte de firma donderdag bekend.

De afwaardering volgt na het Britse brexit-besluit. Dat zorgt voor meer financiële en economische onzekerheid in de toekomst voor de regio dan voorheen. Waar de firma eerder de "cohesie" in de Unie als een positieve factor bij de beoordeling beschouwde, is die factor nu verminderd. Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken om geld te lenen.

De stabiele verwachting laat volgens S&P wel zien dat onder de meeste scenario's de 'rating' op het huidige niveau zal blijven. Overigens werd het oordeel van S&P over Groot-Brittannië onlangs al verlaagd, van de hoogst mogelijke score AAA naar AA. S&P was van de drie grote kredietkeurmeesters de laatste die Groot-Brittannië nog de hoogst denkbare kredietwaardigheid toedichtte. Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in, net als Moody's, dat overigens afgelopen weekeinde ook al zinspeelde om een verdere verlaging.

S&P verlaagt oordeel Europese Unie
S&P verlaagt oordeel Europese Unie (Foto: ANP)