EK Vandaag - Vrijdag 1 juli

Nog 6 wedstrijden en dan is duidelijk geworden wie er Europees Kampioen wordt. Vandaag mag België aan de bak en zal het de schroom van zich af moeten spelen - Wales is in het verleden geen makkelijke tegenstander gebleken voor de Belgen. Zal het ze lukken om net als in 1972 de halve finale te bereiken?

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Wales België Villeneuve d'Ascq

Wales - België

In deze wedstrijd speelt 1 groepswinnaar mee, en dat is inderdaad níet België. Wales was in drie wedstrijden in Groep B alleraardigst bezig, al was de tegenstand beperkt: Slowakije verloor kansloos van Duitsland en IJsland was Engeland, dat overigens van Wales won, te machtig. De Belgen verloren met 0-2 van Italië, waarmee ze overigens in gezelschap zijn van de regerend tweevoudig EK-winnaar Spanje die zodoende naar huis konden. Daarna werd er echter flink op los gescoord tegen Ierland en Hongarije. Wellicht dat er tegen Wales opnieuw zoiets neergezet worden, voor 'eigen' publiek. Dat is het toch wel bijna, met de wedstrijd vlak over de Belgische grens in Rijssel. 

Historisch gezien is het minder gemakkelijk voor de Belgen als het op het eerste gezicht lijkt. De landen hebben elkaar vaak ontmoet in kwalificatiereeksen. Op weg naar het WK van 1998 wonnen de Belgen 2 keer, maar in de 4 wedstrijden daarvoor wisten ze maar 1 maal te winnen. De laatste 4 wedstrijden wisten de Belgen ook maar 1x te winnen, de laatste overwinning is alweer uit 2012. Sindsdien werd er 2 keer gelijkgespeeld en op weg naar dit toernooi wonnen de Welshmen zelfs thuis. Wie scoorde er? Uiteraard, Gareth Bale.

Wedstrijd van toen

Precies 4 jaar geleden was het de laatste dag van dát EK. Spanje en Italië zouden strijden om de eer en ondanks een 1-1 in de eerste wedstrijd waren de Spanjaarden op basis van de historie toch wel favoriet. Dat bleek ook al snel terecht, want de Italianen gaven eigenlijk gewoon niet thuis. David Silva zette de Spanjaarden vroeg op 1-0 en het werd erger en erger. Na 80 minuten stond het nog maar 2-0, maar wel volledig terecht. In de laatste 10 minuten scoorde Spanje nog 2 keer en wist zo de grootste uitslag in een EK-finale neer te zetten.