Nieuwe Volvo Ocean Race langer en zwaarder

De komende editie van de Volvo Ocean Race zal de zeilers nog meer op de proef gaan stellen. De zeebonken moeten 45.000 zeemijlen (83.000 kilometer) rond de wereld af gaan leggen in acht maanden tijd. De wedstrijd die op 18 juni 2018 finisht in Den Haag gaat over elf steden op vijf continenten. Eind volgend jaar is de start in het Spaanse Allicante.

De vorige editie was met negen maanden en bijna 40.000 zeemijlen al de langste ooit, maar deze editie gaat dit qua moeilijkheidsgraad ruimschoots overtreffen, zo wist racedirecteur Mark Turner te melden. Het zwaartepunt ligt in de zuidelijke oceanen waar 12.500 zeemijl afgelegd moet worden. Deze oceanen staan bekend om hun hoge golven en harde winden. De eerste etappe voert naar Lissabon, waarna Kaapstad (Zuid-Afrika), Hongkong, Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Groot-Brittannië), Göteborg (Zweden) en tot slot Den Haag volgen.

Turner: "Meer actie, meer snelheid, meer zware mijlen en meer havens, maar ook een kortere duur. Dit is de juiste koers en brengt de race dichter bij zijn oorspronkelijke karakter." Toch wordt de veiligheid niet uit het oog verloren, want de modernste middelen worden ingezet om de boten de ergste gevaren te laten vermijden.