Olympisch zwemkampioen kan titel niet verdedigen

Olympisch kampioen Ryan Lochte kan zijn titel op de 400 meter wisselslag niet verdedigen tijdens de Olympische Spelen in Rio volgende maand. Tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden in Ohama was hij met een 4:12.02 weliswaar snel genoeg om aan de kwalificatie-eis te voldoen, maar aan zijn derde plek had Lochte niet genoeg om zich te kwalificeren: alleen de eerste twee per afstand plaatsen zich voor het Amerikaanse team voor de spelen. 

Lochte moest vanwege aanhoudende klachten aan zijn liezen een andere tactiek aanhouden dan gebruikelijk: "Ik startte sneller dan normaal omdat ik wist dat ik de schoolslag niet zoals gebruikelijk zou kunnen zwemmen", vertelde hij na afloop. Tot de schoolslag ging de Amerikaan met een ruime voorsprong aan kop, maar na 200 meter begon hij langzaam terug te vallen.

Chase Kalisz en Jay Litherland komen nu namens Amerika uit op het onderdeel. Kalisz won op het wereldkamioenschap in 2015 nog brons op dit onderdeel. Lochte liet de 400 meter toen al vallen, maar nam wel deel aan de 200 meter wisselslag, waar hij de eerste plaats pakte. De kwalificatie voor dit onderdeel vindt aanstaande donderdag plaats.