EK: Uitslag Zwitserland - Polen

Polen is de eerste kwartfinalist op het Europees kampioenschap voetbal. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1 tegen Zwitserland, waarna de Polen hun strafschoppen allemaal feilloos binnenschoten. Een misser van Xhaka zorgde ervoor dat Polen in de kwartfinale tegen Portugal of Kroatië gaan spelen.

Het duurde lang voor het duel enigszins ontbrandde. Een half uur lang was het aftasten, maar een eerste kans voor Grosicki en Milik zorgde wel voor enige opwinding. De Polen kwamen voor rust ook op voorsprong via Blaszczykowski. Hij rondde een Poolse counter keurig af en bracht de Poolse supporters in extase.

Een luchtduel tussen de Pool Milik (l) en Schär. (Pro Shots/Action Images)

Na rust namen de Zwitsers het initiatief en Polen mocht alleen nog maar gevaarlijk worden via counters. Er werd aanvallend gewisseld door de Zwitserse bondscoach, maar het duurde lang voor het echt effect. Na 70 minuten werd een prachtige vrije trap van Rodriguez uit de kruising gehaald door de Poolse doelman Fabianski en niet veel later schoot Seferovic snoeihard op de lat.

Acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het dan toch raak voor Zwitserland en hoe! Een schitterende omhaal van Shaqiri belandde via de binnenkant van de paal achter doelman Fabianski in de goal en dat leverde buiten het misschien wel mooiste doelpunt, ook de eerste verlenging op tijdens het EK.

Shaqiri scoorde de 1-1 met een fantastische omhaal. (Pro Shots/Action Images)

In de verlenging leken beide ploegen vooral niet te willen verliezen en duurde het tot in de tweede verlenging voor de eerste kans te noteren was. Het was ook direct een grote kans, maar de geheel vrijstaande Zwitser Derdiyok vond met zijn kopbal de handen van Fabianski. De Zwitsers roken bloed en bleven de aanval zoeken. Het leverde weer Derdiyok een kans op, maar hij kwam twee tenen tekort om een voorzet nog in het doel te krijgen. Uiteindelijk kwam het in Saint-Étienne aan op strafschoppen.

In de penaltyserie miste Xhaka de tweede penalty voor Zwitserland, waarna Milik via doelman Sommer de Polen op voorsprong zette. Vervolgens werden alle strafschoppen allemaal binnengeschoten en kon Krychowiak Polen naar de kwartfinale schieten. Zijn schot van elf meter ging er zonder problemen in, waardoor Polen zich voor het eerst wisten te plaatsen voor de kwartfinale.

Zwitserland

1 - 1

Polen*

82' Shaqiri    39' Blaszczykowski