Nederland lijft stukje België in

Nederland wordt vandaag een stukje groter. Nederland en België ondertekenen vandaag een akkoord hierover. Zo'n grenscorrectie is een bijzondere gebeurtenis want dit is in 175 jaar slechts 2 keer eerder gebeurd.

In de jaren 70 is de Maas bij Eijsden rechtgetrokken. Hierdoor zijn een aantal schiereilanden ontstaan, een grenscorrectie is toen vergeten. De uitwisseling gaat om 3 van die schiereilanden, Nederland krijgt een natuurgebied van 15 hectare en in ruil krijgt België 2 schiereilanden van in totaal 5 hectare. 

De correctie is belangrijk, aangezien België de eilanden nu alleen per boot kan bereiken. Hierdoor wordt er nu nauwelijks gehandhaafd en wordt er in de buurt volop geklaagd over drugsoverlast, afval en naaktloperij. Na de overgang kan de Nederlandse politie er patrouilleren.

Aan de uitruil is 5 jaar gewerkt door de provincie Limburg en de Belgische provincie Luik. Dit was een lastige klus, aangezien niet alleen de landsgrenzen, maar ook provincie- en gemeentegrenzen moesten worden aangepast.

Het eerste akkoord wordt vandaag in het Waalse Visé getekend, later dit jaar moeten ook het Nederlandse en Belgische parlement ermee instemmen. Vervolgens wordt via een traktaat een Belgisch-Nederlands verdrag uit 1843 aangepast. Begin volgend jaar is het Belgische schiereiland dan van Nederland.