EK: Uitslag Rusland - Wales

Wales heeft zich op zijn eerste deelname aan een Europees kampioenschap gelijk weten te plaatsen voor de achtste finale. In Toulouse waren de Welshmen overduidelijk sterker dan Rusland en boekten een 3-0 zege. Door het gelijke spel van Engeland en Slowakije gaan ze zelfs als groepswinnaar door.

De eerste helft was van één kant misschien wel de beste tot nu toe dit EK. Wales troefde Rusland op alle vlakken, maar voornamelijk snelheid, af en wist dat al snel in doelpunten uit te drukken. Na elf minuten werd Ramsey door Allen prachtig vrijgespeeld en hij stiftte over Akinfeev de 1-0 binnen.

Wales merkte dat de Russen even van de leg waren en bleef de druk hoog houden. Het leverde tien minuten later weer een doelpunt op. Slecht verdedigen van Rusland zorgde ervoor dat verdediger Taylor compleet vrij stond en in twee keer wist hij de bal in het net te krijgen.  Zijn laatste goal maakte hij overigens zes jaar geleden, toen hij voor 298 supporters voor Wrexham scoorde.

Taylor (3) scoorde de 2-0 en daardoor kwam Wales al vroeg op rozen te zitten.

Na rust leek het geloof al weg bij Rusland, dat onderling al hommeles leek te hebben toen aanvoerder Shirokov vlak na rust werd gewisseld en in eerste instantie niemand de aanvoerdersband wilde aannemen. Uiteindelijk nam doelman Akinfeev de band aan en kon er verder worden gespeeld.

Wales bleef de aanval zoeken en werd, na het missen van wat kleinere kansjes, daarvoor na driekwart wedstrijd beloond, toen na een fraaie aanval de vrijgelaten Bale Wales naar de achtste finale schoot met buitenkantje links.

De wedstrijd bloedde daarna een beetje dood en Wales kon zelf een beetje aan gallery-play doen. Rusland werd nog wel een keer gevaarlijk via Dzyuba, maar zelfs een ere-treffer werd de Russen niet gegund. Het werd zelfs een afgang voor de Russische spelers, dat als laatste in de poule eindigde en zich kan gaan voorbereiden op het WK in eigen land.

Voor Wales gaat het sprookje verder. In de achtste finale wacht de nummer drie van poule A, C of D. Op dit moment is alleen Albanië daarvan bekend als mogelijke opponent. Wat wel bekend is, is dat dat duel zaterdag om 18.00 uur in Parijs wordt gespeeld.