'Onverslaanbare' gewichtheffer ook in 2008 positief op doping

De hertesten van tijdens de Olympische Spelen van 2008 afgenomen urinestalen hebben ook in het gewichtheffen weer voor de nodige positieve resultaten gezorgd. Eerder maakte gewichthefbond IWF al bekend dat maar liefst vier olympisch kampioenen van 2012, allemaal uit Kazakhstan, alsnog positief waren bevonden.

Een van hen was Ilya Ilyin, die in 2008 en 2012 olympisch goud won, meerdere wereldtitels pakte, houder is van wereldrecords in twee gewichtsklassen en nog nooit in zijn leven verslagen is. Ook zijn gouden medaille van 2008 blijkt nu behaald te zijn met behulp van stanozolol, een anabole steroïde. De kans lijkt bijzonder groot dat Kazakhstan's waarschijnlijk grootste sportman ooit nu beide olympische titels in zal moeten leveren.

De Russinnen Marina Shainova en Nadezhda Evstyukhina bleken net als Ilyin op beide Spelen alsnog positief en moeten ook hun medailles inleveren: respectievelijk zilver en brons. De andere grote naam is Nurcan Taylan, de Turkse die in 2004 olympisch goud won in de klasse tot 48 kilogram. In Beijing maakte ze in 2008 door drie foute pogingen de wedstrijd niet af.