Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid

Amsterdamse rederijen blokkeerden maandagmiddag de gracht bij het stadhuis met tientallen rondvaartboten. Ze protesteerden tegen het voorgenomen besluit van de gemeente om vergunningen voor boten langer dan 14 meter te herverdelen. Hierdoor vrezen ze voor de banen van zo'n duizend schippers en walpersoneel.

Verantwoordelijk wethouder Udo Kock nam een petitie in ontvangst van de rederijen, waarin ze oproepen de beslissing over de boten uit te stellen en alternatieven te bespreken. Op de gracht voor de Stopera lagen de vaartuigen rijendik. Sommigen hadden spandoeken opgehangen met teksten als: 'Wethouder Kock kielhaalt gehele branche' en 'Geen goede boten verschroten'.

Het college heeft in 2013 besloten de markt voor het exploiteren van boten korter dan 14 meter vrij te geven. De bestaande boten zullen het volgens de rederijen afleggen tegen nieuwe toetreders die hun boten precies kunnen aanpassen op deze lengte-eis. Ze vrezen dat een belangrijk deel van het varend erfgoed, de diversiteit op de grachten en een stuk geschiedenis van Amsterdam verdwijnt. Ook zouden volgens hen de grote rondvaartboten op de schroothoop belanden en de banen verdwijnen omdat voor het besturen van kleine boten geen opleiding nodig is.

Beheersbaarder
Kock zei dat hij de ongerustheid bij de rederijen begrijpt, maar dat het nodig is om de markt open te gooien. "Grote boten maken nog wel kans op een vergunning, maar het zal wel iets lastiger zijn om er een te krijgen", erkent de wethouder. Door de lengte van de rondvaartboten te beperken, wil de gemeente het vaarverkeer in de grachten beheersbaarder maken. De langere boten hoeven volgens hem niet naar de schroot. "Die kunnen buiten het centrum gaan varen. Daar wordt het ook steeds drukker."

Een rondvaart is een van de populairste toeristenattracties in de hoofdstad. Jaarlijks bekijken een paar miljoen mensen Amsterdam vanaf het water.

Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid
Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid (Foto: ANP)