EK Vandaag - Dinsdag 21 juni

Na 2 dagen van relatieve droogte is het weer iets drukker op het EK. Sterker nog, vandaag en morgen zullen de meeste wedstrijden gespeeld worden: 4 op 1 dag. Hierbij gaat het alleen opnieuw om twee ontknopingen, dus zijn er steeds 2 wedstrijden tegelijkertijd. Groep C en D worden beslist, dus zullen we van minimaal 11 teams weten of ze door zijn of niet.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 C Noord-Ierland Duitsland Parijs
18.00 C Oekraine Polen Marseille
21.00 D Kroatie Spanje Bordeaux
21.00 D Tsjechie Turkije Lens

Noord-Ierland - Duitsland

Nu groep A en groep B zich enigszins verrassend ontvouwd hebben is er voor Noord-Ierland een reële kans om bij de laatste 16 te komen. Bij een kleine nederlaag is het afhankelijk van resultaten in de andere groepen, maar bij een gelijkspel lijkt het toch niet meer fout te kunnen gaan voor de Noord-Ieren. Ze moeten wel tegen Duitsland, die niet écht geweldig spelen, maar desalniettemin de grote favoriet zijn. De grote vraag is natuurlijk of Will Grigg eindelijk zijn EK-debuut mag maken. De hype is groot om de spits, maar minuten heeft hij nog altijd niet gemaakt.

De historie spreekt niet in het voordeel van de Ieren. 2 keer werd er met 1-0 gewonnen, in de kwalificatie voor het EK van 1984. Toch was het onvoldoende door puntverlies tegen andere teams. Verder wisten de Noord-Ieren een aantal keer gelijk te spelen. In de laatste drie ontmoetingen is het doelsaldo 11-1 in het voordeel van de Duitsers. Er is de Ieren alles aan gelegen om beter te verdedigen. Overigens zullen de twee teams elkaar op 11 oktober weer ontmoeten in strijd om een plaats op het WK.

Oekraine - Polen

Burenruzies zijn altijd mooi, maar helaas is Oekraine het enige team wat al na 2 wedstrijden is uitgeschakeld op dit EK, om deze wedstrijd toch net even wat minder te maken. De teams organiseerden vier jaar geleden nog samen het EK. Toch zal Oekraine in haar laatste wedstrijd op dit toernooi toch nog iets willen laten zien om een roemloze aftocht te voorkomen: Samen met Turkije is het het enige land dat nog puntloos naar huis kan gaan. Voor de Polen is het de vraag of ze groepswinnaar willen worden: Winst in Groep C betekent dat ze aan de moeilijkere kant van het schema zitten. Een tweede plaats in de groep betekent een wedstrijd tegen Zwitserland, die geen onuitwisbare indruk achterlieten.

In deze burenruzie geen uitgesproken winnaar zoals in de vorige burenruzie van Polen. Oekrainë won 1 keer vaker. Van de zeven wedstrijden wonnen de Polen alleen de eerste 2, beiden in Kyiv. Een grappig feitje: In elke wedstrijd scoorde het thuisspelende team 1 keer. Dit leverde Oekraine 2 keer een 1-0 winst op. De laatste keer was dit ook zo, door een goal van Yarmolenko. Tegen Duitsland was hij een van de gevaarlijkste Oekrainers

Kroatië - Spanje

Wie gaat Groep D winnen? Is het het land van Real Madrid en Barcelona, of is het het land met 2 van de belangrijkste middenvelders van Real Madrid en Barcelona? De verliezer moet tegen Italië terwijl de winnaar wellicht een vrijbrief naar een mooie klassering krijgt met alleen België en misschien Portugal als mogelijke gevaarlijke tegenstanders. (Afhankelijk van wat Duitsland eerder op de avond doet). Het is voor beide ploegen dus belangrijk om te winnen. De Spanjaarden hebben 2 punten meer en dus de beste papieren, bovendien lijkt Luca Modric de wedstrijd tegen Spanje niet te halen. Pech, pech, pech voor de Kroaten. En misschien ook wel voor Italië.

Vier keer vriendschappelijk leidde tot weinig enerverende wedstrijden. Een 0-0 in Split en in Spanje won Kroatië 1 keer met 0-2. Vervolgens was er die ene wedstrijd op een eindronde, in wat toch wel de poule des doods was. Spanje, Italië en Kroatië. Allen wonnen van Ierland. Italië speelde 2 keer gelijk. En Kroatië, oh, Kroatië had het slechtste doelsaldo en moest dus winnen van Spanje. Het lukte niet. In de 88e minuut scoorde Jesus Navas de enige goal. Hij is er niet meer bij dit jaar. Misschien dat dat de Kroaten sterkt, want een gouden generatie mag niet uitgaan met een nachtkaars. De kwartfinale in 2008 is het toch wat treurige hoogtepunt voor deze namen, voorlopig althans.

Tsjechië - Turkijë

En wie wordt er derde? Zijn het de Tsjechen of toch de Turken? Het leek voor de Turken tot zondag een lastige opgave te worden, maar Albanië heeft ze goed geholpen. En dan is het hopen op Noord-Ierland, Ierland of veel goals. Goals is wat de Turken nodig hebben. De Tsjechen ook, hoewel de Tsjechen zullen hopen aan de tweede plaats en een wedstrijd tegen Italië te ontsnappen. Al is er theoretisch ook nog kans dat de nummer drie tegen Frankrijk moet. 

Een mooie historie in wedstrijden die er écht om gaan hebben deze 2 landen wel, daarvoor gaan we terug naar het EK van 2008. De Tsjechen en Turken moeten allebei winnen, nadat de Turken in de laatste seconden nog een overwinning boekten tegen Zwitserland. De Tsjechen kwamen ook 'simpel' op 0-2 voor, niets aan de hand. Maar inmiddels weten de Tsjechen wel beter. Ze kwamen zelf van 2-0 achter terug tegen Kroatië op dit toernooi, maar hier waren het de Turken. Met nog een kwartier te gaan was het 0-2, maar de Turkse storm kwam. 1-2. 2-2. En zelfs 3-2, vlak voor het einde. Turkije ging door? Of toch niet, want ze kregen nog een rode kaart. Voor de keeper. Een veldspeler moest op doel staan, en bij 3-3 zou het uitdraaien op penalties. Dat gebeurde niet. De Tsjechen waren eruit en verloren een wedstrijd die ze hadden moeten winnen. En het Turkse last-minute sprookje ging door. Het zou heel lang doorgaan, zelfs.

Wedstrijd van toen

Last-minute krakers zijn van alle tijden. De Turken hadden dus een mooie in 2008, maar misschien wel de meest bizarre ontknoping was die van Groep C in 2000. Op het ene veld was werkelijk niets te beleven, maar bij de andere wedstrijd, Joegoslavië tegen Spanje, ging het los. Spanje en Noorwegen stonden op 3 punten, Joegoslavië op 4 en Slovenië op 1. Er waren verschillende scenario's mogelijk, iedereen kon door en iedereen kon eruit. Spanje had verloren van Noorwegen en gewonnen van Slovenië, terwijl Noorwegen verloor van Joegoslavië. Goed, in de eerste helft van Noorwegen - Slovenië gebeurde weinig. Op het andere veld wel wat meer, Joegoslavië zorgde voor zekerheid door een 1-0 voorsprong, maar Spanje, dat met de huidige standen moest winnen, scoorde de 1-1 via Alfonso Perez. Het ging echter steeds opnieuw mis voor de Spanjaarden. Dejan Govedarica van RKC scoorde de 2-1. Nog geen minuut later lag ie er weer in, maar dan aan de andere kant. 2-2. Het leek alsnog mis te gaan voor Joegoslavië met een rode kaart voor Jokanovic, maar Kolmjenovic scoorde een kwartier voor tijd de 3-2. Het was over voor Spanje, althans, het kon niet meer goed komen. De tijd verstreek en diep in de blessuretijd kwam er toch nog een penalty voor Spanje. Gaizka Mendieta schoot binnen, maar met de 0-0 in Arnhem was het toch niet genoeg. Nog 1 keer ging de bal naar voren en hij viel alsnog. Alfonso Perez maakte er 3-4 van. Een bizarre ontknoping en een bizarre ontsnapping voor Spanje. Het ergst was dit voor de Noren. Zij lagen eruit en Joegoslavië ging ook door.

Submitter:  Bron: FOK!sport