Russische atleten naar sporttribunaal tegen schorsing

Twee Russische atleten stappen naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS) om in beroep te gaan tegen de beslissing van wereldatletiekbond IAAF: dat besloot afgelopen week om de Russische atletiekbond geschorst te houden, waardoor deelname aan de Olympische Spelen onder de Russische vlag uitgesloten is.

Ironisch genoeg gaat het om twee snelwandelaars, de tak van de atletiek waarin vrijwel elke Rus wel eens gepakt is op doping, met name in de afgelopen jaren. Voor Svetlana Vasilyeva en Denis Nizhegorodov geldt dat verrassend niet, hoewel laatstgenoemde niet helemaal gevrijwaard is gebleven. Zijn eerste B-staal van tijdens de Spelen van 2008 bleek onlangs in hertesten positief, maar de tweede B-staal leverde plotseling een negatieve test op. 

Nizhegorodov won in 2008 olympisch brons op de 50 kilometer, vier jaar nadat hij al zilver won in Athene. In 2011 pakte hij WK-zilver, maar dat werd vorig jaar na diskwalificatie van winnaar Sergey Bakulin - uiteraard vanwege doping - alsnog goud. Nizhegorodov en Vasilyeva vinden het oneerlijk dat de gehele Russische atletiek van de Spelen geweerd lijkt te worden.

"Meedoen aan de Spelen is het grootste doel en de grootste eer. We zullen dat recht terugkrijgen", klinkt het strijdbaar uit de mond van de man die vanwege een, naar eigen zeggen, voetblessure al sinds 2012 niet meer in actie is gekomen. "Nu willen ze ineens mijn kans afpakken om in Rio te starten, terwijl ik niks fout heb gedaan", foetert Vasilyeva op de website van de manager van de twee. "Uit ervaring weet ik dat je niet alleen maar achterover kunt leunen, maar dat je actie moet ondernemen."

Beiden zijn het er absoluut niet mee eens dat ze mogelijk wel onder de olympische vlag uit kunnen komen. De IAAF liet die deur op een kier voor atleten die 'aantoonbaar schoon van doping' en regelmatig door een buitenlands antidopingagentschap getest zijn. "Ik ben staatsburger van Rusland, een machtige kracht in de sportwereld. Ik wil niet onder een of andere olympische vlag uitkomen", aldus Nizhegorodov.