EK: Uitslag Zwitserland - Frankrijk

Frankrijk en Zwitserland hebben in hun laatste groepswedstrijd niet weten te scoren. Beide landen kunnen er mee tevreden zijn, want beide landen hebben zich geplaatst voor de achtste finales.

De eerste echte kans was voor Zwitserland. Fabian Schär bracht Paul Pogba in de problemen met een kopbal uit een corner. De corner werd vervolgens weggewerkt. Het is vervolgens de beurt aan Pogba namens Frankrijk. De Zwitserse doelman Yann Sommer stopte eerst een volley en redde even later weer een schot van Pogba. Driemaal bleek geen scheepsrecht, want het vervolgens schoot Pogba met buitenkant voet vol op de lat.

De wedstrijd golfde in de eerste helft op en neer. Frankrijk speelt met veel energie en passie. Zwitserland daarentegen werd steeds verder teruggedrongen en kreeg naar mate de eerste held vorderde steeds minder kansen. Het grootste probleem van de Zwitsers bleek de kwaliteit van de shirtjes. Maar liefst drie spelers moesten in de eerste helft een nieuw shirt aantrekken omdat het oude gescheurd was.

Zwitserland kwam sterk te kleedkamers uit, echter het eerste gevaar in de tweede helft kwam van van Frankriijk. André-Pierre Gignac had een venijnig schot in huis, maar kon doelman Sommer zijn doel schoon houden. Na een uur spelen gaf bondscoach Didier Deschamps een impuls aan zijn ploeg. Dimitri Payet, de uitblinker in de openingswedstrijd, kwam erin voor Kingsley Coman.

De wedstrijd leek af te stevenen op een salonremise, maar daar was dan toch Payet. Hij raakte de onderkant van de lat met een volley uit een voorzet van Moussa Sissoko, die op volle snelheid tientallen meters overbrugde. Het bleek één van de weinige hoogtepunten uit de tweede helft. 0-0 bleef het. Frankrijk groepswinnaar en treft een treft de nummer drie uit groep C, D of E. Zwitserland mag als nummer twee het in de achtste finales opnemen tegen de nummer twee uit groep C; Duitsland, Polen of Noord-Ierland.

Ook het shirt van Granit Xhaka bleef niet heel. (PRO SHOTS/Action Images)