Willams: Bottas snelste Formule 1-coureur ooit

Valtteri Bottas kan wel eens de snelste Formule 1-coureur ooit zijn geweest op een circuit. De Fin klokte volgens zijn team Williams-Mercedes gisteren tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Europa in de straten van Baku een snelheid van 378 kilometer per uur.

Waarschijnlijk reed Bottas deze snelheid op het zeer lange rechte stuk van start/finish in een van zijn pogingen om Max Verstappen in te halen. Beide rijders hadden last van elkaar, waardoor Bottas vandaag als achtste zal starten en Verstappen als negende. Verstappen was na afloop dan ook not amused. Zijn Finse collega verklaarde dat hij zijn inhaalactie wilde voltooien, maar niet verwacht had dat de Red Bull zo snel zou zijn op het rechte stuk.

Het 'officiële record' van de snelste Formule 1-auto staat op naam van Juan Pablo Montoya die in 2005 tijdens het grandprixweekend in Italië met de Williams-BMW 372,6 kilometer per uur klokte. Het absolute snelheidsrecord staat op naam van BAR-Honda dat in 2006 op de zoutvlakte van Bonneville met een aangepaste auto een gemiddelde snelheid van 397,3 kilometer per uur klokte over een mijl.