Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen

De hackers die zich tot het zogenoemde cyberkalifaat van Islamitische Staat rekenen krijgen hun bevelen niet van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, maar werken eerder in opdracht van de Russische regering. Dat vermoeden de Duitse inlichtingendiensten, meldt Der Spiegel op gezag van ingewijden.

De zelfverklaarde jihadisten van het 'cyberkalifaat' beweren de afgelopen twee jaar de hand te hebben gehad in geslaagde computeraanvallen op onder meer de Franse televisiezender TV 5 Monde, de Amerikaanse legerleiding, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Saudische veiligheidsdiensten. Volgens bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten is IS voorlopig echter helemaal niet tot dergelijke online huzarenstukjes in staat, schrijft het Duitse opinieblad.

Afgelopen week stalen computerkrakers een dossier over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump van de Democratische Partij. De Washington Post wees daarop met een beschuldigende vinger naar Russische hackers. Rusland zou inmiddels over een hackersleger van ruim 4000 man beschikken.

Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen
Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen (Foto: ANP)