'Russische overheid hielp bij verbergen positieve dopingtests'

Het houdt maar niet op met dopingnieuws uit Moedertje Rusland. Het ministerie van Sport  van het land zou geholpen hebben bij het verdoezelen van positieve dopingtests rondom het WK atletiek van 2013. Dat werd in de Russische hoofdstad Moskou gehouden.

Onderzoeker Richard McLaren van wereldantidopingautoriteit WADA kwam daar vrijdag mee naar buiten. Eerder op de dag besliste wereldatletiekbond IAAF al dat Russische atleten de Spelen waarschijnlijk aan zich voorbij moeten laten gaan. 

Volgens McLaren blijkt uit zijn onderzoek dat het sportministerie in Rusland een specifieke opdracht gaf aan het (door WADA geaccrediteerde) antidopinglaboratorium in Moskou. Positieve dopingtests voor, tijdens en vlak na het WK zouden volgens McLaren niet gemeld mogen worden. Het is niet helemaal bekend of het daarbij alleen gaat om positieve tests van Russische atleten, maar dat lijkt wel waarschijnlijk.

Vlak voor het WK in Moskou trokken de nodige Russische topatleten, waaronder enkele grote favorieten voor goud, zich ineens terug. Dat gold voor de nodige snelwandelaars, maar bijvoorbeeld ook voor steeplechaseloopster Yuliya Zaripova. Zij zou tijdens enkele dagen voor het WK tijdens een training haar knie gestoten hebben tegen een horde, iets wat destijds al gezien werd als een wel heel slecht excuus.