EK88: Sovjet-Unie heeft weinig moeite met Engeland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

De uitgangsposities voorafgaand aan de wedstrijd waren overzichteljik, de Sovjet-Unie had alles in eigen hand. Bij een overwinning zouden zede groep winnen en zou Italië de tegenstander zijn in de halve finale. De Engelsen waren al uitgeschakeld maar voor de wedstrijd liet bondscoach Bobby Robson weten graag met een overwinning afscheid te nemen van het toernooi, daarbij wilde hij de Ieren een handje helpen door van de Sovjets te winnen.

Robson liet een aantal spelers starten die gedurende het toernooi nog niet gespeeld hadden en ook de in Engeland bejubelde Hoddle stond wederom in de basis, ook al was de bondscoach niet van hem gecharmeerd. Eén van de redenen dat Engelse keuzeheer het niet zo in hem zag zitten was omdat hij zijn taken voor het team nog weleens verslonsde, de Britse pers was echter dol op hem vanwege zijn puntgave techniek en aanvalslust.

Juist die slordigheid van Hoddle deed de Engelsen al na drie munten de das om. Hij verspeelde de bal stom aan Sergej Aleinikov die na het uitkappen van een Engelse verdediger alleen nog keeper Peter Shilton voor zich had. Met een welgemikt schot passeerde hij Shilton en de Sovjets zaten al snel in een zetel.

Ondanks dat de Engelsen nergens meer om speelden waren de fans massaal gekomen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Maar de Engelsen lieten zich niet zomaar afslachten, ze richtten zich op en gaven vervolgens alles om niet zonder overwinning naar huis te gaan. In de zestiende minuut werd die dadendrang al beloond, Tony Adams kopte de vrije trap van Hoddle knap in waardoor de stand weer gelijk getrokken was.

Hierna konden de Engelsen echter geen volwaardige aanval meer op de mat leggen. Hoezeer ze ook vol zaten met goede bedoelingen veel verder dan wat individuele acties kwam de eilandbewoners niet. In de 28e minuut was de hoop voor Engeland alweer vervlogen nadat Alexei Michailitschenko een voorzet van Vasili Rats soepel langs Shilton kopte en zo de 2-1 op het scorebord zette.

De tweede helft stond vooral in het teken van de Engelsen die wel wilden maar niet beter konden en de Sovjets die in gedachte al bij de halve finale waren. Invaller Viktor Passulko maakte in de 72e minuut nog de 3-1 door van dichtbij de Engelse keeper te verslaan.

Na de wedstrijd had de Sovjet-bondscoach Valeri Lobanovski geen tijd voor de pers, hij liet de eer aan zijn assistent Sergej Mosiagin. "Tactisch was Engeland zeer slecht op ons ingesteld. De verdediging speelde steeds op een lijn en we hebben geprobeerd met snelle ballen in de diepte daarvan te profiteren. Daar zijn we goed in geslaagd", aldus de assistent met een snoeihard oordeel. Robson weet de slechte wedstrijd aan de valse start van zijn team met het snelle tegendoelpunt: "Een slechtere start was niet te bedenken geweest. Het kostte ons ons zelfvertrouwen."

In de halve finale mag de Sovjet-Unie het op 22 juni opnemen tegen Italië. De twee ploegen treffen elkaar in Stuttgart.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/ClassicEngland)