Teleurgestelde Russen: "Spelen van slechter niveau zonder ons"

Het Russische ministerie van Sport heeft teleurgesteld gereageerd op de verlenging van de schorsing van de atletiekbond van het land. Wereldatletiekfederatie IAAF maakte vrijdag bekend dat de bond in het land nog veel te weinig gedaan had om van de schorsing af te komen. De Russen zouden nog wel anderhalf tot twee jaar te gaan hebben voor het zover is.

"De dromen van schone atleten worden vernietigd vanwege het gedrag en de slechte beslissingen van een aantal atleten en officials", aldus een statement van het ministerie. "Ze hebben jaren van hun leven opgeofferd om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen en nu lijkt dat allemaal voor niks te zijn geweest."

"Sinds onze atletiekbond geschorst werd hebben wij er alles aan gedaan om het vertrouwen van de internationale gemeenschap terug te winnen." Daarmee wordt vermoedelijk niet gedoeld op internationale dopingcontroleurs die door militairen en agenten verteld werden steden waar atleten zich bevonden te verlaten, op straffe van uitzetting. 

"Onze atleten worden getest door het Brits antidopingbureau, UKAD, en alle atleten ondergaan minstens drie tests naast het gevraagde minimum aantal." Hierbij lijkt het ministerie per ongeluk te vergeten dat UKAD juist deze week rapport uitbracht over de gang van zaken in Rusland, waaruit bleek dat er bijzonder weinig verbeterd is. Toch is het ministerie van mening dat men niks te verbergen heeft en dat aan alle eisen zijn voldaan om weer welkom geheten te worden in de internationale atletiekwereld.

"We richten ons nu op de leden van het Internationaal Olympisch Comité om niet alleen te kijken naar de enorme impact die de uitsluiting zou hebben op Russische atleten. Ook moet gekeken worden naar het niveau van het atletiek op de Spelen, wat zonder Rusland een stuk minder zou zijn." Dat valt overigens wel mee: sinds het Russische staatsdopingschandaal boven water kwam ging het niveau van de Russische atletiek flink omlaag.