Russische atleten niet welkom op Olympische Spelen

Het begint er zo langzamerhand steeds meer op te lijken dat Russische atleten een rustige olympische zomer tegemoet gaan. Volgens diverse journalisten heeft de internationale atletiekbond IAAF besloten dat de schorsing van de Russische bond niet wordt opgeheven. Dat zou betekenen dat de atleten uit het land in principe niet welkom zijn op de Spelen.

Er wordt nog wel een flinke slag om de arm gehouden. Zo melden andere journalisten dat het Internationaal Olympisch Comité er volgende week voor zal pleiten 'bewezen schone atleten' wél toe te laten op de Spelen. Hoe dat precies uitgevoerd zou moeten worden is niet helemaal duidelijk, aangezien het testen op doping in Rusland nogal een bende is: Russische controleurs zijn nauwelijks te vertrouwen, als ze al opdracht krijgen om toppers te testen, terwijl buitenlandse controleurs door gewapende agenten simpelweg de stad uitgeknikkerd worden. 

Weer een andere journalist, Matt Slater van de BBC, zegt dat hij van diverse bronnen gehoord heeft dat er nog helemaal geen beslissing genomen is. De IAAF zou nog altijd in beraad zijn, terwijl om 17.00 een persconferentie staat gepland. Deze zal hieronder live te volgen zijn en bevat naar alle waarschijnlijkheid de definiteve beslissing van de IAAF. Volgens Slater zouden de Russen hun hoop al op het IOC gevestigd hebben om 'bewezen schone atleten' alsnog in Rio te krijgen.

Update 17.57 uur

Het is nog altijd niet officieel bevestigd door de IAAF, maar men lijkt het er inmiddels over eens: de Russische atletiekbond blijft geschorst. De bal lijkt dus bij het IOC te liggen, dat er komende dinsdag alsnog voor kan kiezen om de Russen wél toe te laten. Het is voor de Russische atleten de laatste deur die nog op een kiertje staat, maar hoe groot de kans is dat het IOC de deur open laat staan is lastig in te schatten.