Na 1405 dagen eindelijk gouden medaille voor snelwandelaar

Het heeft even geduurd, maar snelwandelaar Jared Tallent heeft eindelijk de gouden medaille van de 50 kilometer tijdens de Olympische Spelen in Londen omgehangen gekregen. De Australiër kwam er als tweede over de streep, maar de winnende Rus Sergey Kirdyapkin werd onlangs definitief geschrapt als winnaar door een groot dopingschandaal.

De medaille van Kirdyapkin arriveerde in Australië en daar werd Tallent met een heuse ceremonie alsnog gekroond tot olympisch kampioen. Veel andere sporters die door dopinggevallen alsnog een (betere) medaille wonnen kregen deze snel in de handen gedrukt of zelfs per post toegestuurd, maar daar wilde men Down Under niet aan.

In een regenachtig Melbourne trotseerde de nodige mensen het weer om aanwezig te zijn bij de huldiging van Tallent. "Het is wat raar dat de Spelen van Rio over een kleine vijftig dagen beginnen en ik dit jasje aan het afstoffen ben", liet hij optekenen op Twitter bij een foto van het nette jasje van de Spelen van 2012. 

TV-zender 7 kwam zelfs met een bijzonder filmpje van de 50 kilometer in Londen. Van Kirdyapkin was daarin geen spoor te bekennen, terwijl Tallent er in het 'live' commentaar gevierd wordt als de nieuwe olympisch kampioen. Vicevoorzitter van het IOC John Coates, tevens voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, overhandigde vervolgens de medaille aan Tallent.