'De Muur' is terug in Ronde van Vlaanderen, Antwerpen nieuwe startplaats

De Muur van Geraardsbergen keert terug in de Ronde van Vlaanderen, zo heeft organisator Flanders Classics vrijdag laten weten. Er is nog een grote verandering in De Ronde van volgend jaar. Antwerpen is de nieuwe startplaats van de Ronde van Vlaanderen. De afgelopen negentien jaar werd er gestart in Brugge, waarvan het contract dit jaar af liep. 

Het Antwerpse stadsbestuur hengelde al langer naar de start van Vlaanderens Mooiste.Daar hangt overigens een stevig prijskaartje aan vast. Antwerpen betaalt 400.000 euro per jaar voor de start van de Ronde. Wouter Vandenhaute, oprichter van Flanders Classics, bevestigt in Het Nieuwsblad dat het geen gemakkelijke keuze was. "Dit is geen keuze tegen Brugge. De organisatie was daar altijd perfect. Maar sinds we met Flanders Classics de Ronde in 2009 hebben overgenomen, is altijd al door andere partijen gepolst naar de mogelijkheden om de start te organiseren."

"Het vorige Antwerpse stadsbestuur had al interesse, maar pas als het contract met Brugge was afgelopen, wat nu het geval is, zouden we alles met een frisse blik bekijken. Dat is nu gebeurd."

Of de Muur van Geraardsbergen een cruciale rol zal spelen in de vernieuwde Ronde is de vraag. Vroeger, toen de finish nog in Meerbeke was, moest de Muur beklommen worden in volle finale en werd deze gevolgd door de Bosberg. De Bosberg keert niet terug en bovendien ligt de Muur nu al op zo'n 95 kilometer van de streep. De finish van De Hoogmis blijft zoals de afgelopen jaren in Oudenaarde. Het gedetailleerde parcours wordt na de zomer bekendgemaakt.