Enorme dopingbom valt op gewichthefwereld

Het is wellicht lastig te geloven, maar de gewichthefwereld is opgeschrikt door een gigantische dopingbom. Wereldgewichthefbond IWF maakte woensdagavond laat de namen bekend van gewichtheffers die tijdens hertesten van urinestalen van de Olympsiche Spelen van 2012 alsnog positief zijn bevonden.

Het zijn bepaald geen krabbelaars die op het lijstje staan: de tien atleten veroverden vier jaar geleden in Londen bij elkaar vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Vooral Kazachstan wordt in sportieve rouw gedompeld, want alle vier betrapte kampioenen komen uit dat land en dus raakt men vier gouden medailles kwijt. 

De grootste naam in het lijstje is zonder enige twijfel Ilya Ilyin, volgens velen - althans tot woensdag - een van de grootste gewichtheffers aller tijden. Hij pakte in Londen goud, net als zijn eveneens betrapte landgenotes Svetlana Podobedova, Maiya Maneza en Zulfiya Chinshanlo. Zilver was er voor de Rus Apti Aukhadov, terwijl de Oekraïnse Yuliya Kalina en de Wit-Russische Maryna Shkermankova brons veroverden. Met name de Kazachen, waaronder Ilyin, kwamen een kleine twee weken geleden overigens al voor in destijds nog onbevestigde geruchten.

De hele meute dacht overigens dat het een goed idee was om anabole steroïden te gebruiken. Dat was het gezien het resultaat aanvankelijk ook wel, maar de gewonnen medailles zullen zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd retour gestuurd mogen worden. De gewichtheffers zullen de Olympische Spelen van dit jaar aan zich voorbij moeten laten gaan. Vooral voor Ilyin en de Azerbeidzjaanse Boyanka Kostova is dat een zure gewaarwording: zij waren topfavoriet voor olympisch goud.

De alsnog betrapte sporters en de voornaamste medailles uit hun carrière

Naam Land Gewonnen medailles
Apti Aukhadov Rusland 1x Olympisch zilver
1x WK-goud + 1x WK-brons
1x EK-goud + 1x EK-brons 
Boyanka Kostova Azerbeidzjan 1x WK-goud
3x EK-goud + 1x EK-zilver 
Dzina Sazanavets Wit-Rusland 1x WK-zilver
1x EK-goud 
Maryna Shkermankova Wit-Rusland 1x Olympisch brons 
Yauheni Zharnasek Wit-Rusland 1x EK-brons 
Yuliya Kalina Oekraïne 1x Olympisch brons
1x WK-zilver
1x EK-goud + 1x EK-zilver + 1x EK-brons 
Svetlana Podobedova Kazachstan 1x Olympisch goud
2x WK-goud + 1x WK-zilver + 1x WK-brons
2x EK-goud 
Maiya Maneza Kazachstan 1x Olympisch goud
2x WK-goud + 1x WK-zilver 
Zulfiya Chinshanlo Kazachstan 1x Olympisch goud
3x WK-goud 
Ilya Ilyin Kazachstan 2x Olympisch goud
4x WK-goud