Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds

Schrijver Ronald Giphart gaat zich inzetten voor het Oogfonds. In zijn familie komt de ingrijpende oogziekte maculadegeneratie (MD) voor. Ronald Giphart wil de bekendheid van deze ziekte vergroten.

Giphart ervoer de impact van de oogziekte van dichtbij toen zijn vader het op zijn 62e kreeg. Giphart: "Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld mistte, had veel invloed op zijn leven."

Omdat MD vaak voorkomt in Gipharts familie, adviseerde een kennis hem drie jaar geleden om mijn ogen te laten controleren. Giphart: "Tijdens dat onderzoek bleek dat ik zelf ook MD heb. Op dit moment merk ik daar nog niets van, maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep... Dat is voor mij echt een schrikbeeld."

In Nederland zijn zo'n 100.000 MD-patiënten bekend. Ze verliezen gezichtsveld, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om gezichten te herkennen, te lezen, televisie te kijken en auto te rijden. Ronald Giphart: "Zo weinig mensen zijn bekend met MD, terwijl het zo vaak voorkomt. Toch bestaat voor de meest voorkomende vorm, de droge vorm, nog geen behandeling. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Ik draag daar graag aan bij."

Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds
Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds (Foto: BuzzE)