'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk'

De meerderheid van de Schotten wil in de Europese Unie blijven en de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft dit woensdag nog eens beklemtoond. Ze zei in een gesprek met persbureau Reuters dat het referendum op het scherpst van de snede is. Als Engeland in de volksraadpleging van 23 juni Schotland tegen zijn zin uit de EU sleept, kan er in Schotland een nieuw referendum komen over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk, aldus Sturgeon.

Met een referendum in september 2014 wees ruim 55 van de kiezers afscheiding van het Verenigd Koninkrijk af. Maar wanneer dat koninkrijk onder leiding van rechtse conservatieve Engelse politici uit de EU stapt, zullen veel Schotten spijt van hun keuze van destijds hebben.

Ook in het Ierse deel van het koninkrijk is de stemming overwegend pro-EU. In Noord-Ierland vrezen velen dat een Brexit veel banen gaat kosten. Woensdag maakten de autoriteiten in Belfast volgens de BBC bekend dat de werkgelegenheid er nu de hoogste is sinds 1995. Het werkloosheidscijfer is met 5,8 procent hoger dan in Engeland (5 procent), maar in het arme, jarenlang door gewelddadige twisten geplaagde Noord-Ierland is dit een succes.

Die twisten kunnen snel herleven door een Brexit. Aan de ene kant willen de republikeinen niet uit de EU weg. Ze willen eigenlijk helemaal niet bij het koninkrijk horen, maar bij de republiek Ierland. Hun tegenstanders, de unionisten, willen in de eerste plaats bij het Verenigd Koninkrijk horen. De eerste minister van Wales, Carwyn Jones, waarschuwde recent dat er een hele grote constitutionele crisis komt, als straks delen van het land duidelijk 'ja' en andere delen duidelijk 'nee' stemmen.

'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk'
'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk' (Foto: ANP)