EK88: Italië klasse beter dan Spanje

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Het jonge Italiaanse team, slechts drie spelers in het veld waren ouder dan 25, zette de lijn van de openingswedstrijd door. Met fris en aanvallend voetbal ging de nieuwe generatie Italiaanse spelers gewoon voor de overwinning in het duel tegen Spanje, terwijl een gelijk spel voor de Squadra Azzurra rekenkundig ook prima zou zijn.

Tegenover het positieve en aanvallende spel van de Italianen stond het afwachtende en lusteloos ogende spel van Spanje. Veel spelers leken last te hebben van het lange voetbalseizoen, zo leek het spel van de dragende spelers Real Madrid lusteloos en vermoeid. De wedstrijd van Spanjaard Michel was tekenend voor de verhouding tussen de Italianen en de Spanjaarden. De Madrileen begon niet geheel fit aan de tweede poulewedstrijd en stond tegenover de negentienjarige Paolo Maldini, het grote talent van AC Milan had de aanvaller de gehele wedstrijd in zijn zak.

De sterk verjongde ploeg van Italië (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De sterk verjongde ploeg van Italië (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de 74e minuut kreeg Italië loon naar werken, Gianluca Vialli maakte de terechte 1-0. De aanvaller van Sampdoria, die een moeilijke openingswedstrijd kende, maakte eindelijk zijn faam als goalgetter waar. Op aangeven van Carlo Ancelotti maakte de spits de enige treffer van de wedstrijd in het met ruim 51.000 toeschouwers gevulde Waldstadion in Frankfurt am Main.

Ook na het doelpunt wisten de Spanjaarden, die met een verliespartij praktisch uitgeschakeld waren voor de halve finale, geen vuist meer te maken. De Spaanse bondscoach die toch al onder vuur lag wisselde niet met het idee meer aanvallers in te brengen om zo iets te forceren, dat kwam hem op veel kritiek te staan in de Spaanse media.

Voor Italië lonkt na deze prachtige overwinning de halve finale. Met drie punten uit twee wedstrijden (destijds kreeg je nog twee punten voor een overwinning) staat de ploeg gelijk met West-Duitsland, terwijl de laatste poulewedstrijd tegen de uitgebluste Denen aanstaande is. Spanje dat met twee punten op de derde plaats staat, wacht nu de zware taak van het gastland te moeten winnen om nog door te gaan.

Enkele hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)