EK88: West-Duitsland krijgt overwinning op Denemarken in de schoot geworpen

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Na de verliespartij van Denemarken in de wedstrijd tegen Spanje wilden de Denen zich revancheren tegen West-Duitsland. Bondscoach Sepp Piontek wijzigde zijn elftal op diverse plaatsen, zo verving hij onder andere keeper Troels Rasmussen door de Peter Schmeichel. Hiermee hoopte Piontek tegen beter weten in zijn zo moeizaam draaiende elftal weer aan de praat te krijgen. Maar de Scandinavische ploeg zou niet meer die allure krijgen van twee voorafgaande toernooien.

De West-Duitsers die een overwinning hard nodig hebben, hadden geluk dat ze een totaal inspiratieloos Denemarken troffen. En niet alleen daar troffen ze het mee, ze kregen ook nog het eerste doelpunt zowat in de schoot geworpen. PSV-speler Soren Lerby wilde de bal terugkoppen op keeper Schmeichel, maar hij deed dat onnauwkeurig waardoor de geplaagde Rudi Völler de bal kon onderscheppen. De AS-Roma aanvaller zag zijn schot op het Deens doel nog gekeerd maar Jürgen Klinssman werkte de bal er vervolgens wel in.

Lerby deed zijn fout af als een fout van de verdediging en doelman van Denemarken. "Bij PSV ben ik gewend de bal blind terug te leggen op Koeman of Nielsen en eventueel op Van Breukelen, die altijd zeer geconcentreerd is. Maar die jongen van Schmeichel stond te bibberen in het doel en Lars Olsen was al net zo nerveus. Ik kon de boel niet meer overeind houden, hoe graag ik het ook had gewild", sprak de middenvelder die zelf het onderspit moest delven tegen Lothar Matthäus op het middenveld.

Denemarken-coach Sepp Piontek ziet het Deense elftal steeds verder afzakken (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Denemarken-coach Sepp Piontek ziet het Deense elftal steeds verder afzakken (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De West-Duitsers bleven vervolgens makkelijk overeind in de eerste helft terwijl de organisatie van de Denen langzaamsteeds verder uit elkaar viel. De bijna 65.000 toeschouwers in het Parkstadion in Gelsenkirchen kregen vervolgens nog iets heel bijzonders te zien in de tweede helft. Al tien wedstrijden lang had Der Mannschaft niet meer dan één doelpunt gemaakt, maar in de 87e minuut wist Olaf Thon de 2-0 te maken. De kleine middenvelder werd helemaal vrijgelaten bij de door Pierre Littbarski genomen corner, die kans liet Thon zich niet ontnemen en hij kopte de bal knap in.

Na afloop was definitief duidelijk dat de gouden generatie van Deense voetballers voorbij was. Piontek wond er geen doekjes om: "Ik heb al zo vaak gezegd dat de mooie tijden voorbij zijn." Ook Lerby zag het somber in: "Wij hebben een prachtige periode achter de rug, de vraag is of die ooit zal worden herhaald."

De Duitse ploeg staat er nu met drie punten uit twee wedstrijden prima voor, Matthäus bekeek het positief en zag veel perspectief. "Vergeet niet dat we nu met drie punten uit twee wedstrijden prima in de race liggen. De ploeg mag dan technisch niet bij de sterkste behoren, tactisch zijn we ver genoeg. We zullen ongetwijfeld nog iets beter gaan voetballen."

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)