EK: Uitslag Spanje - Tsjechië

Spanje is het EK gestart met een benauwde overwinning op Tsjechië. Pas vlak voor tijd scoorde Gerard Pique de bevrijdende 1-0. Precies twee jaar geleden ging Spanje in de openingswedstrijd tegen Nederland met 5-1 onderuit op het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque was vastberaden om Euro 2016 een stuk beter van start te gaan.

Waar La Roja in 2014 voor schut werd gezet door het Nederlands elftal, had maandagmiddag Tsjechië niets te vertellen. Spanje was vanaf de eerste minuut heer en meester in Toulouse. David de Gea, die de voorkeur kreeg boven Iker Casillas, hoefde amper in actie te komen. Zijn collega aan de andere kant van het veld maakte overuren. Door goed keeperswerk van Petr Cech en eveneens het ontbreken van scherpte bij Alvaro Morata en andere aanvallers van Spanje, bleef het bij 0-0 na 45 minuten.

De Tsjechen werden de hele wedstrijd met de rug tegen de muur gezet. Voor Spanje, onder leiding van een geweldig spelende Andres Iniesta, was het zoeken naar een gaatje door de defensie. Die gaatjes waren er wel degelijk, al wilde de bal er maar niet in voor de Spanjaarden. Door verkeerde keuzes voor het doel en goed verdedigend werk van de ploeg van bondscoach Pavel Vrba bleef de brilstand lang op het scorebord zichtbaar.

Met nog maar een half uur op de klok greep Del Bosque in: Morata werd naar de kant gehaald voor de 35-jarige Aritz Aduriz en niet lang daarna werd Cesc Fabregas gewisseld voor Thiago Alcantara. Met nieuw elan in de ploeg ging Spanje op jacht naar de overwinning. Naarmate de tijd verstreek groeide de hoop bij Tsjechië op een goed resultaat. Een paar keer waren de Tsjechen zelfs dicht bij een doelpunt vanuit een uitbraak, maar had teveel van het goede geweest.

Er was geen doorkomen aan voor Spanje. De tijd tikte weg in het voordeel van Tsjechië, dat sinds november 2013 in 22 wedstrijden slechts een keer de nul hield, tegen Malta. Maar in de 87ste minuut was het dan uiteindelijk raak voor Spanje. Op aangeven van Iniesta kopte Gerard Pique de bal bij de tweede paal achter de kansloze Cech.

In de resterende minuten speelde Spanje de wedstrijd professioneel uit. Tsjechië kwam eindelijk eens op de helft van de tegenstander, en kreeg via Vladimir Darida nog een grote kans op de gelijkmaker. Zijn inzet spatte uiteen op de vuisten van De Gea. Zodoende start Spanje zonder kleerscheuren aan het EK.