Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie

Het is maar de vraag of KLM het alleen zou hebben gered zonder de overname door Air France in 2004. Ook nu ligt een zelfstandig voortbestaan niet voor de hand, zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Samenwerken is volgens Asscher in de luchtvaart de enige manier om te overleven. "Als je een intercontinentaal netwerk wilt bieden, kun je dat niet in je eentje doen", zei hij.

De vicepremier noemde KLM "een ongelofelijk belangrijk bedrijf voor Nederland". Er is het kabinet veel aan gelegen dat zo te houden, maar de mogelijkheden zijn beperkt. "Je kunt politieke druk uitoefenen, maar het is aan het bedrijf zelf om te zorgen dat ze overleven."

Onrust
Asscher reageerde op de onrust bij Air France, het zusterbedrijf van KLM. De pilotenvakbonden bij Air France willen vanaf dit weekeinde staken tijdens de eerste dagen van het EK voetbal in Frankrijk. Ze zijn ontevreden over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en over een krimp van het vluchtaanbod, terwijl KLM groeit.

Over dat laatste was Asscher duidelijk. Er kan altijd gepraat worden, maar niet over het verplaatsen van winstgevende vluchten naar Frankrijk, was zijn boodschap. Eerder zeiden minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat ook al.

Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie
Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie (Foto: ANP)