Prijs voor uitvinder ESP

De Nederlandse ingenieur Anton van Zanten (75) heeft donderdag een prijs gekregen. Hij ontving de European Inventor Award, een onderscheiding van het Europees Octrooibureau.

Van Zanten werkte voor het Duitse bedrijf Bosch. Daar ontwikkelde hij het Elektronisch Stabilisatie Programma, dat tegenwoordig in vrijwel elke auto zit. Het helpt een bestuurder die dreigt de macht over de auto kwijt te raken. ESP kijkt tientallen keren per seconde of de auto nog wel in de richting gaat die het stuur aangeeft. Is dat niet het geval, remt het systeem zelf af.

Bosch zelf heeft ooit uitgerekend dat ESP 260.000 ongelukken heeft voorkomen en daarbij 8500 levens heeft gered. "Alleen de gordel redt meer levens", zegt het Europees Octrooibureau, dat de prijs uitreikt.

De prijs ging vorig jaar naar de Oostenrijker Franz Amtmann en de Fransman Philippe Maugars, die voor het Nederlandse bedrijf NXP het systeem achter contactloos betalen hebben ontwikkeld. Laura van 't Veer van het Nederlands Kanker Instituut kreeg toen een onderscheiding voor een gentest voor borstkankerpatiënten.

Prijs voor uitvinder ESP
Prijs voor uitvinder ESP (Foto: BuzzT)