Ook tweede B-staal Carter positief, gouden medaille Bolt in gevaar

Ook de tweede B-staal van sprinter Nesta Carter, afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2008, is alsnog positief bevonden op verboden middelen. Afgelopen week kwam al naar buiten dat de eerste B-staal van Carter positief bleek bij uitgebreide hertesten van urinestalen uit 2008. Het gaat in beide gevallen om een B-staal, omdat de A-staal in 2008 al geopend en getest is. 

Carter heeft een flink palmares, vooral als onderdeel van de fameuze Jamaicaanse sprintploeg. In 2008 en 2012 was hij de startloper in het team dat in een wereldrecord olympisch goud won, terwijl hij in 20011, 2013 en 2015 deel uitmaakte van de ploeg die wereldkampioen werd. Dat geldt in alle vijf gevallen ook voor Usain Bolt en de kans lijkt nu aanwezig dat in elk geval het goud uit 2008 kwijtgeraakt gaat worden. 

Het olympisch goud van 2008 zou dan naar Trinidad & Tobago gaan, terwijl Japan het zilver krijgt en er brons is voor Brazilië. Een uitgebreider overzicht van de mogelijke gevolgen van Carter's positieve test - zoals het inleveren van alle vijf gouden medailles - is hier te vinden.