EK88: Onmachtig West-Duitsland speelt gelijk tegen fris Italië

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Gastland West-Duitsland mocht het op de openingsdag van het Europees Kampioenschap in eigen land opnemen tegen Italië. De sterk verjongde ploeg van de Azzuri is op dit EK vooral in voorbereiding op het WK van 1990 in Italië, dit toernooi wordt ook wel de generale repetitie genoemd.

West-Duitsland kende een moeizame voorbereiding waarin het in zes duels slechts viermaal scoorde. Tegen de Sovjet-Unie werd de ploeg van bondscoach Franz Beckenbauer zelfs met 4-1 van het veld geveegd.

Dat de Italianen met een frisse generatie voetballers naar het eindtoernooi waren afgereisd werd al snel duidelijk. Niet het verdedigende en afwachtende voetbal waar de Zuid-Europeanen om bekend stonden voerde de boventoon, nee er werd frivool en aanvallend gevoetbald door de ploeg van bondscoach Azeglio Vicini.

De eerste helft hadden de Italianen het beste van het spel maar de hechte Duitse ploeg hield stand. Aan beide kanten kwamen de spitsen nauwelijks in het spel voor. Rudi Völler en Jürgen Klinsmann werden nauwelijks bereikt omdat ze in de tang zaten bij de centrale verdedigers van Italië en Gianluca Vialli kon aan de andere kan zijn faam van goalgetter in de Serie A niet waarmaken.

In het begin van de tweede helft kwamen de Italianen dan toch eindelijk door de West-Duitse verdediging heen. Vooral dankzij gestuntel van libero Mathias Herget kon Roberto Mancini in de 52e minuut zijn eerste interlandgoal maken. Lang konden Azzuri niet van hun voorsprong genieten. Nadat keeper Walter Zenga een stap teveel zette met de bal in de hand kregen de West-Duitsers een makkelijk gegeven indirecte vrije trap in het strafschopgebied. Nadat de muur eindelijk op de goede afstand stond werd de bal op Andreas Brehme afgelegd die hem door een gat in de muur in de goal schoot. Zo kwamen de West-Duitsers in de 55e minuut op gelijke hoogte.

Voor de liefhebber, de gehele wedstrijd om nog eens terug te kijken (Bron: YouTube)

In het vervolg van de wedstrijd drongen beide ploegen niet echt meer aan. Een nederlaag in een openingsduel kan vaak dodelijk zijn en beide ploegen zaten daar niet op te wachten. Wel was Italië nog dichtbij de 2-1. Na wederom gestuntel van Herget had Paolo Maldini de winnende op zijn voet, maar de 19-jarige Milanees miste net het doel.

Na afloop was van het slechte spel van de West-Duitsers weinig te merken in het commentaar van Beckenbauer. Terwijl zijn ploeg nauwelijks een vuist kon maken tegen Italianen liet de bondscoach alleen zijn ongenoegen blijken over de blunderende Herget. "Hij heeft ongedisciplineerd gespeeld, lichtzinnig kun je ook zeggen. De volgende keer zal het anders moeten", aldus Der Kaiser.

Over de nauwelijks in de wedstrijd voorkomend Völler was de trainer milder. "Rudi komt nog wel", sprak hij vol vertrouwen over de aanvaller. De AS Roma-speler zelf was duidelijk over het waarom van zijn moeizame optreden. "Met Klinsmann bevond ik me op een eiland. Er kwam geen goede bal door. En ja, in de lucht is Ferri moeilijk te kloppen. Hij doet bovendien alles wat god verboden heeft", aldus Tante Käthe die de problemen vooral bij anderen zocht. De Duitse pers was na de wedstrijd genadeloos over Völler en reageerde vol onbegrip over de excuses van de aanvaller.

De Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini kon tevreden zijn over het spel van zijn ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini kon tevreden zijn over het spel van zijn ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)