Groningen en Drenthe willen WK wielrennen 2020

Er zijn plannen om het wereldkampioenschap wielrennen in 2020 naar Groningen en Drenthe te halen. Een speciaal hiervoor opgerichte stichting heeft inmiddels de steun van de gemeente en de provincie Groningen gekregen. In december moet de stichting WK Wielrennen 2020 bij de internationale wielerunie UCI hun plannen indienen. Dan moet ook duidelijk worden of er genoeg financieel draagvlak is om de ongeveer 15 miljoen euro aan kosten te kunnen dekken.

Oud-schaatsster Renate Groenewold is betrokken bij de stichting en zij ziet volop kansen voor het wereldkampioenschap, ondanks dat het landschap weinig hoogteverschillen kent. "Ja, dat is natuurlijk de scepsis. Er is geen berg. Maar wij hebben wind, kasseien en open wegen. Wij hebben alles wat een mooi WK kan neerzetten."

Juist de openheid van het landschap moet volgens initiatiefnemer Dick Heuvelman het verschil gaan maken. "De wind is als beslissende factor tegenwoordig belangrijker dan bergen. Heb je de laatste WK's en grote klassiekers gezien? Ook al zitten er vijftien bergen in het parcours, dan nog wacht iedereen tot op het laatste moment. Neem de Amstel Gold Race. Dat is de laatste jaren een aaneenschakeling van saaie wedstrijden geworden."