Spannend duel in MotoGP Catalonië

Valentino Rossi heeft op het circuit van Barcelona de Catalaanse Grand Prix in de MotoGP gewonnen. Il Dottore kende geen al te best begin, maar reed steeds verder naar voren en pakte halverwege de race de leiding. 

Jorge Lorenzo nam bij de start direct de leiding en kreeg de Honda van polesitter Marc Marquez achter zich aan. Andrea Iannone kende vanaf plek acht een geweldige start en schoof aan achter Marquez en voor diens teamgenoot Dani Pedrosa. Ook Maverick Viñales ging goed mee en pakte plek vijf. Na een matige start kwam Rossi al snel wat naar voren, ten koste van Iannone en Viñales, terwijl niet veel later ook Pedrosa eraan moest geloven.

Viñales leek het tempo heel goed te pakken te hebben, maar een aantal halve aanvallen op toekomstig teamgenoot Rossi kostten veel tijd. Ook een fel duel met Pedrosa lukte niet voor de Suzukirijder en leverden hem weer wat tijdverlies op. Hij zette even later wel de snelste raceronde neer en sloot opnieuw aan bij Pedrosa. Voorin opende Rossi ondertussen de aanval op Marquez en zag hij zijn leidende teamgenoot Lorenzo dichterbij komen.

Marquez en Lorenzo mogen dan wel Spaans zijn, de fans in Barcelona werden helemaal wild toen Rossi ook Lorenzo te grazen nam en de leiding pakte, waarna Marquez de Yamaha van Lorenzo eveneens verschalkte. De regerend wereldkampioen moest richting de helft van de race nog eens een plek inleveren, want Viñales ging er ook voorbij.

Negen ronden voor het einde ging het voor Lorenzo voor de laatste keer in de race fout. Andrea Iannone probeerde zijn vijfde positie af te nemen, maar de Italiaanse Ducatirijder ging voor de zoveelste keer grof de fout in en reed zichzelf en de leider in het WK van de baan. Voorin werd het een duel tussen Rossi en Marquez, want Pedrosa reed ver weg op de derde plek, met Viñales achter zich. 

Tot twee ronden voor de finish duelleerden Marquez en Rossi op het randje, maar vanaf dat moment was het Marquez die de meeste moeite had om zijn banden onder controle te houden. Rossi kwam zo zegevierend over de finish, voor Marquez en diens teamgenoot Pedrosa. Viñales pakte een vierde plek en plaats vijf was voor Pol Espargaro.