Motorcoureur Salom (24) overleden na trainingscrash Moto2

Moto2-coureur Luis Salom is vrijdag overleden. De Spanjaard van het SAG Team kwam vrijdag tijdens de tweede vrije training op het circuit van Barcelona ernstig ten val, waarna hij aan zijn verwondingen overleed. Salom is slechts 24 jaar oud geworden.

Met iets minder dan 25 minuten te gaan in de training ging Salom hard onderuit. Al snel stonden twee doktersauto's en twee ambulances bij de coureur, waarna ook de traumahelikopter eraan kwam. Vanwege de ernst van zijn verwondingen werd besloten om hem met een ambulance naar het ziekenhuis te vervoeren, waar hij geopereerd werd. Dat mocht niet baten en om 16.55 uur overleed de Spanjaard.

Salom maakte in 2009 zijn debuut in het WK tijdens de 125cc-race in Jerez. Hij reed de rest van het jaar nog een aantal races en haalde onder meer een zesde plek op Silverstone. In 2010 kwam hij steeds dichter bij de top, waarna hij een jaar later met de tweede plaats in Assen definitief doorbrak. In 2012 boekte hij op Indianapolis zijn eerste grand prix-zege en in de strijd om de wereldtitel eindigde hij op plek twee, achter Sandro Cortese. 

In de Moto3, de opvolger van de 125cc-klasse, deed Salom in 2013 tot om het eind mee om de wereldtitel, maar een veertiende plek in de slotrace deed hem de das om en bezorgde hem plek drie in de eindstand. Vervolgens wachtte de overstap naar de Moto2, waar in zijn eerste jaar al twee podiumplekken voor hem klaarlagen. Salom werd gelijk achtste in het WK, gevolgd door plek vijftien vorig jaar. Dit jaar begon uitstekend voor de Spanjaard, die in Qatar plek twee veroverde. Tegenvallende resultaten in de rest van de races zorgden ervoor dat hij inmiddels op de tiende plek van het WK stond.