Veel onwetendheid bij bezitters drones

De branchevereniging voor drones (Darpas) juicht het toe dat de overheid een voorlichtingscampagne is begonnen voor de gebruikers van de onbemande vliegtuigjes. "Alle aandacht is welkom. Het gros van de mensen weet namelijk niet wat wel en wat niet mag", aldus voorzitter Rob van Nieuwland.

In Nederland zijn naar schatting van Darpas 100.000 tot 120.000 drones. "Daarvan zijn er ongeveer 25.000 van het zwaardere kaliber. Die wegen 2 kilo of meer." Sinds woensdag zijn er onder meer radiospotjes te horen en staan er billboards bij vliegvelden. Ook de informatie op internet over het gebruik van drones is uitgebreid.

Van Nieuwland: "Dronevliegen is erg laagdrempelig geworden. Het is in feite een stuk speelgoed, waarmee je direct aan de slag kan gaan. Soms zelfs letterlijk voor de deur van de winkel. Veel mensen weten niet dat dat verboden is."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wijst op de recente drone-meldingen rond de luchthaven Schiphol. Piloten zagen drones in de lucht, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone. "Deze campagne is gericht op een breed publiek, zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden met een drone. Want de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart staat voorop."

Naar verwachting worden de regels eind dit jaar aangescherpt, zodat gebruikers van recreatieve drones straks maximaal 50 meter hoog en maximaal 100 meter ver mogen vliegen. Ook bekijkt Dijksma of de straffen bij een overtreding hoog genoeg zijn.

Veel onwetendheid bij bezitters drones
Veel onwetendheid bij bezitters drones (Foto: BuzzT)