Diensten meer in prijs gestegen dan goederen

Diensten zijn de afgelopen twee decennia bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Voor diensten als een cafébezoek, woninghuur of een busritje moeten Nederlanders bijna 60 procent meer neertellen dan in 1996. Producten als levensmiddelen, wasmachines of fietsen zijn tegelijkertijd ruim 30 procent in prijs toegenomen.

Dat voor diensten zo veel meer wordt gerekend heeft te maken met loonkosten. Die vormen doorgaans de belangrijkste kostenpost voor dienstverleners. De loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met dik 72 procent. Belasting- en accijnsverhogingen stuwden vooral de prijzen van goederen.

Er zijn overigens ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in twintig jaar tijd juist goedkoper geworden. Telefoongebruik en internet daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto's werden zelfs een kwart goedkoper.

Gemiddeld is het leven vergeleken met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder geworden, blijkt uit de berekeningen van het CBS. Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo'n 1,9 procent per jaar.

Diensten meer in prijs gestegen dan goederen
Diensten meer in prijs gestegen dan goederen (Foto: ANP)