Kans op olympische kwalificatie gemist door vergeten polsstokken

Het zat de Britse tienkampers Ashley Bryant en John Lane afgelopen weekeinde niet bepaald mee. Ze zouden in het Oostenrijkse Götzis meedoen aan de prestigieuze tienkamp aldaar, waar ze zich eveneens hoopten te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer.

Een vliegmaatschappij gooide echter roet in het eten: de polsstokken van de twee werden om de een of andere reden niet meegenomen. Vooral voor Bryant lijkt dat erg pijnlijk te zijn geworden. Hij kwam met een geleende stok bij het polsstokhoogspringen tot 4,40 meter, dertig centimeter onder zijn persoonlijk record, en die relatief matige prestatie zorgde ervoor dat hij de olympische limiet niet haalde.

Bryant en Lane zouden, met onder meer hun polsstokken, op donderdag aankomen op Oostenrijkse bodem. De vlucht van EasyJet werd echter geannuleerd en dus moest er snel een vervangende vlucht gezocht worden. Dat vond het duo bij Swiss Air, wat hen er vervolgens nog van verzekerde dat de polsstokken zeker wel meegenomen konden worden. Drie dagen en vele alsmaar wanhopiger telefoontjes later was er van de stokken nog geen spoor te bekennen..

"Ik heb geen flauw idee waar ze op het moment zijn", liet Bryant weten. "Wel denk ik dat het niet hebben van mijn eigen stokken mij de das omgedaan heeft. Het is erg pijnlijk om in mijn eerste tienkamp in twee jaar op zo'n manier zo nipt de olympische limiet mis te lopen." De tienkamper kon op de zondag, dag twee van de tienkamp, nog in actie komen door een stok te lenen van de Zweed Fredrik Samuelsson.

Voor Lane ging dat niet zo makkelijk. Polsstokken zijn op maat gemaakt, zowel wat lengte als flexibiliteit betreft, en Lane gebruikt doorgaans kortere stokken dan de rest. "Ik heb gevraagd of de Duitsers er één konden missen, maar die zeiden dat ze geen stokken voor kinderen gebruiken", aldus coach Toni Minichiello. Lane zag zich daardoor genoodzaakt op te geven en zal over twee weken in Tsjechië een nieuwe poging doen de limiet te halen.

De Britse atletiekbond zou voor Bryant mogelijk een uitzondering kunnen maken. "We zijn op de hoogte van de bijzondere problemen die hij gehad heeft en we zullen ernaar kijken als een individuele zaak", aldus een woordvoerder van de bond. 

Het vervoeren van materiaal is wel vaker een probleem voor atleten, zeker als het gaat om iets als meterslange polsstokken. De Ier Kevin Atkinson weet er alles van: hij vroeg ooit of zijn polsstokken mee konden in het vliegtuig, wat geen probleem was, zo zei man. Bij aankomst kreeg hij inderdaad zijn stokken weer in handen, maar ze waren wel allemaal in twee stukken gezaagd.