WK-zilver BMX'er Kimmann, Smulders hard onderuit

BMX'er Niek Kimmann is zijn wereldtitel op de cross kwijt. De Nederlander schopte het op het WK in Medellin wel tot de finale en veroverde daarin zilver, gezien zijn matige vorm dit seizoen een mooie verrassing. 

Op de Colombiaanse baan was Kimmann de hele dag ijzersterk. In de finale moest hij na een iets mindere start echter zijn meerdere erkennen in de Fransman Joris Daudet, die hem eerder in de kwartfinales ook al de baas was. Dat ging in de eindstrijd niet zonder slag of stoot en vooral in de slotfase was Kimmann bijzonder snel. Uiteindelijk kwam hij minder dan vijf honderdsten van een seconde tekort om zijn wereldtitel te prolongeren. Nicholas Long uit de Verenigde Staten eindigde op respectabele afstand als derde, terwijl de van een blessure teruggekeerde Twan van Gendt zeer knap zesde werd.

Bij de vrouwen ging Nederlands' voornaamste troef, Laura Smulders, in de kwartfinales snoeihard onderuit. De indrukwekkend sterke Judy Baauw haalde wel de halve finales, terwijl Merle van Benthem het zelfs tot de finale schopte. Daar kwam ze er niet aan te pas, want de wereldtop bleek nog net iets te sterk. Op de naar haarzelf vernoemde baan ging nationale heldin Mariana Pajon als nieuwe wereldkampioene over de streep, gevolgd door Caroline Buchanan uit Australië en de Amerikaanse Alise Post. 

Toch was er nog een Nederlandse wereldtitel te vieren. Supertalent Ruby Huisman profiteerde bij de juniores perfect van een fout van de tot dan toe onklopbare Merel Smulders en greep het goud. Smulders kwam gedesillusioneerd als vijfde over de streep. Kevin van de Groenendaal en Justin Kimmann haalde bij de junioren heren de finale, maar eindigde op de laatste twee plekken - in het geval van Kimmann door een valpartij.