'Vijf olympisch kampioenen gewichtheffen alsnog positief op doping'

Vijf olympisch gewichthefkampioenen zouden bij hertesten van urinestalen van de Spelen van 2008 en 2012 alsnog positief zijn bevonden op het gebruik van verboden middelen. Dat zou de president van de internationale gewichthefbond IWF, Tamas Ajan, tegenover Iraanse journalisten hebben gezegd.

Ajan is in Iran voor de Grand Prix in het Aziatische land en sprak daar met een aantal lokale journalisten. Die zouden gemeld hebben dat Ajan hen vertelde over in totaal twintig gewichtheffers die bij de hertesten alsnog positief zijn bevonden. Het gaat daarbij om tien gevallen uit 2008 en tien uit 2012, waaronder vijf winnaars van olympisch goud - één uit 2008 en vier uit 2012.

Het eerste land waar gezien de recente ontwikkelingen aan gedacht wordt is uiteraard Rusland, maar die wonnen in Londen vier jaar geleden geen enkele gouden medaille. Dat kwam onder meer doordat meerdere topfavorieten uit het land zich vlak voor de Spelen plotseling afmeldden met blessures. Wel werden vijf zilveren medailles gewonnen en dus zou juist Rusland zomaar eens kunnen profiteren van de positieve dopingtests. 

De IWF is nog niet met een officieel statement gekomen over de vermeende dopinggevallen.