Dumoulin start toch in Tour de France

Tom Dumoulin gaat in juli toch van start in de Tour de France. Dit heeft Team Giant-Alpecin vandaag bekendgemaakt. Dumoulin zou aanvankelijk deelnemen aan de Ronde van Polen, maar die is tegelijkertijd met La Grande Boucle. Dit bleek echter om een voorlopige deelnemerslijst te gaan, waardoor men dacht dat de Nederlander niet mee zou doen.

Dumoulin reed onlangs nog in de Giro d'Italia en droeg een aantal dagen het roze leiderstricot. Uiteindelijk stapte de wielrenner af, vanwege een blessure aan het zitvlak. Deze opgave heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de voorbereiding op de Olympische Spelen op de schop moest. "De Tour hoeft niet slecht te zijn. Je moet alleen zorgen dat je rechtop blijft", aldus Dumoulin tegen de NOS.

Het huidige seizoen heeft Dumoulin helemaal afgestemd op de olympische tijdrit, die op 10 augustus wordt verreden. Toch kent onze landgenoot ook de risico's. Vorig jaar stond alles in het teken van de Tour de France, die hij na drie etappes alweer verliet na een massale valpartij. Later in het jaar speelde hij nog wel een belangrijke rol in de Vuelta a España, waar hij op de voorlaatste dag pas de leiderstrui verspeelde.

"Daarom hadden we dit plan liever vermeden. Na mijn voortijdige vertrek uit de Giro hebben we alles op een rijtje gezet. Na alles afgewogen te hebben, lijkt deze voorbereiding ons echter toch de beste. Om te winnen moet je risico durven nemen en je moet ook durven verliezen."

Dumoulin begint in elk geval zonder ambities aan de Tour de France. "We hebben met Warren Barguil al een kopman, een renner voor het klassement. Ik kan dus sowieso niet ineens de ploeg opeisen. Daarnaast lijkt het me ook niet verstandig met het oog op Rio mezelf wekenlang helemaal uit te melken."

Toch legt de renner van Team Giant-Alpecin zichzelf wel een doel op, of beter gezegd: Twee doelen. In de Tour de France zijn namelijk twee tijdritten opgenomen. De eerste staat voor 15 juli op de rol; een rit van 37 kilometer. De tweede tijdrit staat gepland voor 21 juli, wat een klimtijdrit zal zijn. "Ze zijn allebei erg mooi. De klimtijdrit is niet echt super lastig, maar zeker de eerste tijdrit is een kolfje naar mijn hand als ik naar het routeprofiel kijk."

Na de Tour de France zijn er nog twee weken over tot de start van de Olympische Spelen. In het eerste weekend wordt de wegwedstrijd voor mannen verreden, waarna op 10 augustus de tijdrit volgt. Dumoulin is er van overtuigd, dat de Franse wielerronde niet van negatieve invloed hoeft te zijn.

Dit bewezen andere renners in het verleden ook. Dumoulin: "Bradley Wiggins heeft bewezen dat het kan. Hij won in 2012 de Tour en daarna ook de olympische tijdrit. Fabian Cancellara won in Peking olympisch goud op de tijdrit en had dat jaar ook de Tour gereden. De Tour hoeft niet slecht te zijn."

Dumoulin start toch in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin start toch in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)