Instemming met Europese grens- en kustwacht

Een Europese grens- en kustwacht is weer een stap dichterbij. De bevoegde commissie van het Europees Parlement stemde er maandag mee in.

De lidstaten bepaalden in april hun standpunt en kunnen nu gaan onderhandelen met het parlement. De verwachting is dat het voltallige parlement in juli een oordeel uitspreekt.

De Europese grenswacht krijgt onder meer de taak snel in te grijpen als een lidstaat de migrantenstroom dreigt niet aan te kunnen. De EU-landen worden verplicht een pool van 1500 grenswachten op te zetten.

Tevreden

Het CDA is tevreden. "Met dit voorstel komt een einde aan de ieder-voor-zichmentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat", aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers. "Met deze goedkeuring worden lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt, waardoor wij eindelijk medezeggenschap krijgen over de Griekse, Poolse of Italiaanse buitengrenzen."

De Europese Commissie presenteerde het grenswachtvoorstel in december, waarna het Nederlandse voorzitterschap er de vaart inzette.

Instemming met Europese grens- en kustwacht
Instemming met Europese grens- en kustwacht (Foto: ANP)