Achtste plaatsen voor Nederlanders in Götzis

De tweede dag op de meerkamp in Götzis is voor beide Nederlanders, Anouk Vetter en Pieter Braun, wisselvallig verlopen. Vetter en Braun werden beide achtste en dat was ook wel een beetje in de lijn der verwachting. In een meerkamp waar weinigen erg sterk voor de dag kwamen, logisch met het oog op Amsterdam en Rio, waren ook zij iets minder dan hun beste prestatie.

Het algehele niveau was niet al te hoog, bleek vooral weer op de veldnummers. Bij de mannen begon Pieter Braun redelijk op de horden waar Damien Warner makkelijk won, zonder een voor zijn doen sterke tijd. Braun bleef dicht bij zijn persoonlijke toptijd. Bij het discuswerpen was Braun er wel sterk bij met een PR, terwijl Mayer zijn laatste kans om Warner te verslaan aangreep met een hele sterke worp van bijna 49 meter.

Het dreeg bijna mis te gaan voor Braun op het polsstokhoogspringen, waar het er even op leek dat hij zijn aanvangshoogte van 4.60 meter miste. De derde poging op 4.60 was uiteindelijk de enige gelukte poging van Braun. Succesvol was vooral de polsstokhoogsprong van Nils Pittomvils naar 5.20 en de thuisfavoriet Dominik Distelberger, die met een sprong van 5 meter een persoonlijk record behaalde en op weg was naar een mooie vijfde plaats. 

Na ook een mindere speerworp van Braun viel hij terug naar plaats 11, terwijl ook Mayer niet voldoende in kon lopen op Warner. Kai Kazmirek bleef derde in de stand, ondanks zijn mindere tweede dag. Distelberger kwam weer tot een persoonlijk record. Op de afsluitende 1500 meter waren er geen veranderingen meer in de top. Braun kwam door een goede 1500 meter nog wel tot een achtste plaats, vooral gesterkt door goede werpnummers op het verregende speerwerpen na.

Bij de vrouwen kon Vetter haar goede eerste dag geen echt vervolg geven. Het verspringen ging redelijk, maar bij het speerwerpen kon ze weinig klaarspelen en de 800 meter is nooit haar onderdeel geweest. Katherina Johnson-Thompson is eigenlijk de enige die Theissen-Eaton kon bedreigen als Theissen niet al te sterk zou zijn op verspringen en zij tot bijna 7 meter kon komen, maar het liep andersom. De Canadese kwam tot meer dan 6.50 terwijl de Britse niet verder kwam dan 6.17. Johnson-Thompson zag hierdoor zelfs het podium uit zich vallen en viel weg tot een zesde plaats.

Ook de Belgische Nafissathou Thiam kon haar goede eerste dag geen vervolg geven. Dit doordat zij niet al te sterk is op de 800 meter, net zoals Vetter. Ze haalde bovendien niet uit bij het speerwerpen. Wie dat wel deed was de Letse Laura Ikauniece. Ikauniece legde met een worp van 54 meter de basis voor haar tweede plaats in een nationaal record. Carolina Schafer deed het op vrijwel alle onderdelen goed en werd uiteindelijk derde. Thiam moest het na de 800 meter met de vierde plaats doen, vier plaatsen voor Vetter die de langzaamste van het veld was op de 800 meter.

Submitter:  Bron: FOK!sport