Nibali wint Giro d'Italia, Arndt pakt slotrit

Vincenzo Nibali heeft de Giro d'Italia gewonnen. In de slotrit naar Turijn kwam de roze leiderstrui van de Italiaan niet meer in gevaar, mede doordat de tijdsverschillen niet werden gemeten. De slotrit, die werd gekleurd door LottoNL-Jumbo renners Maarten Tjallingii en Jos van Emden, werd gewonnen door Giacomo Nizzolo in een ontregelde sprint.

Nibali pakte gisteren pas de leidende positie in de eerste grote ronde van het jaar. Hij leek twee weken lang de mindere van Steven Kruijswijk en Esteban Chaves, maar de valpartij van Kruijswijk en een geslaagde aanval van Nibali op Chaves gisteren, leverde de Italiaan alsnog de eindzege op. Chaves werd tweede, terwijl Alejandro Valverde voor het eerst een podium haalde in de Giro. Kruijswijk, lange tijd op weg naar de eindzege, moest genoegen nemen met plaats vier in het eindklassement.

De slotrit werd gekleurd door Maarten Tjallingii en Jos van Emden. De twee hadden hun aanval via social media al aangekondigd en op zestig kilometer van de streep ging het duo ervandoor. Na hard werken kregen ze een minuut voorsprong, welke ze lang behielden op het natte circuit. Daarop kwamen Chaves en Kruijswijk nog op achterstand, maar door de regen was al besloten om geen tijdverschil op te nemen.

Twee rondes van het einde leek het gedaan voor de twee Nederlanders, maar Van Emden gaf nog eens wat gas en Tjallingii liet hem gaan. Bij het ingaan van de laatste ronde van 7,5 kilometer had Van Emden nog vijftien seconden voorsprong op een groep van amper dertig renners. Op een stijl stukje in het plaatselijke rondje was het toch gedaan voor de Nederlander, waarna er complete chaos ontstond in het peloton na een val. 

In de slotkilometer ging de Belg Sean De Bie ervandoor, maar werd in laatste honderden meters ingehaald, waarna de sprint werd gewonnen door Giacomo Nizzolo, de winnaar van de puntentrui. Al kan er wel wat twijfels worden gezet bij zijn sprint, daar hij duidelijk van zijn lijn afweek. 

Update 17.18 uur

Giacomo Nizzolo is alsnog gediskwalificeerd in de slotrit van de Giro. Hij week in de sprint teveel van zijn lijn af en werd daardoor teruggezet in de ritstand. De rit is nu gewonnen door Nickias Arndt, de Giant-Alpacin renner die als tweede over de streep kwam.